«Модернізація підприємств, що займаються поставкою питної води, капітальний ремонт мереж – стратегічне завдання. Для цього виділяються і бюджетні кошти, і залучаються міжнародні фінансові організації. У 2013 році Уряд виділив фінансування для проведення капітального ремонту 15 насосних станцій та 110 км мереж водопостачання та водовідведення», - сказав Олександр Вілкул.

Віце-прем’єр-міністр України у Вінниці. Олександр Вілкул провів виїзну нараду на КП «Вінницяоблводоканал»

Впровадження сучасних технологій забезпечує зниження споживання електричної енергії водопостачальними підприємствами та підвищує якість питної води.

Олександр Вілкул зазначив, що на підприємствах з водопостачання питної води населенню повинні працювати сучасні лабораторії, які дозволяють максимально контролювати якість питної води, на кшталт лабораторії «Вінницяоблводоканалу». Вона оснащена найсучаснішим обладнанням і контролює якість питної води за 60-ма показниками.

Віце-прем’єр-міністр України у Вінниці. Олександр Вілкул провів виїзну нараду на КП «Вінницяоблводоканал»

Також на «Вінницяоблводоканалі» активно проводиться робота по встановленню сучасних насосних агрегатів на водопровідних та каналізаційних насосних станціях з пристроями частотного регулювання (в 2012 році замінено 50 одиниць насосного обладнання).

Завдяки впровадженим заходам сумарне споживання електричної енергії лише за 2012 рік по підприємствам водопровідно-каналізаційного господарства області в середньому скоротилось на 187 тис.кВт*год/рік, або на 1% в порівнянні з 2011 роком та на 5% в порівнянні з 2010 роком. Також в порівнянні з минулим роком зменшена кількість каналізаційних очисних споруд, які потребують реконструкції (в середньому на 18%).

«Ми маємо і інші позитивні приклади модернізації підприємств галузі. В тому числі за рахунок залучення коштів міжнародних фінансових організацій. Наприклад, 14 міст спільно з Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР) реалізують проект з модернізації систем водопостачання та водовідведення. Загальне фінансування складає 140 млн дол. США», - сказав Олександр Вілкул.

Віце-прем’єр-міністр України у Вінниці. Олександр Вілкул провів виїзну нараду на КП «Вінницяоблводоканал»

Міста, де реалізується проект: Одеса (45,66 млн дол. США), Івано-Франківськ (10,92 млн дол. США), Чернігів (22,83 млн дол. США), Черкаси (10,88 млн дол. США), Дрогобич (3,13 млн дол. США), Калуш (9,6 млн дол. США), Кам’янець-Подільський (5,14 млн дол. США), Харків (5,44 млн дол. США), Коломия (2,6 млн дол. США), Нова-Каховка (98,9 млн дол. США), Слов’янськ (3,9 млн дол. США), Бориспіль (4,2 млн дол. США), Новоград-Волинський (4,8 млн дол. США), Кременчук (6,7 млн дол. США). Із Європейським Інвестиційним банком (ЄІБ) м. Миколаїв реалізовує проект «Розвиток системи водопостачання та водовідведення». Загальне фінансування проекту складає 31,08 млн. євро.

Олександр Вілкул поставив завдання Мінрегіону доповісти на наступній колегії про стан реалізації цих проектів. «Це необхідно і для контролю, і для того, щоб інші міста отримали досвід щодо реалізації таких проектів», - сказав Олександр Вілкул.

Віце-прем’єр-міністр України у Вінниці. Олександр Вілкул провів виїзну нараду на КП «Вінницяоблводоканал»

Ще одним шляхом підвищення якості питної води у школах, дитячих садочках та лікарнях міст та районів України, в яких необхідно підвищити якість питної води, є встановлення систем доочистки води. За словами віце-прем’єр-міністра, Державною програмою активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки передбачено встановлення 1184 таких систем.



Переглядів: 5502
Поширень: 0