Днями «Моя Вінниця» інформувала про законопроект, який передбачає зміну територіального поділу України. Замість 24 областей автор документу пропонує створити 9 регіонів. В тому числі Подільський регіон, який мав би об’єднати Вінницьку, Хмельницьку та Тернопільську області.

31 травня міський голова Володимир Гройсман розповів вінницьким журналістам, чи буде Вінниця змагатись за статус столиці Подільського регіону у разі проведення такої реформи:

- Це одна з наших стратегічних цілей, яка визначена в тому числі і Концепцією Стратегії «Вінниця – 2020». Дещо ми для цього вже зробили з точки зору соціально-економічного розвитку нашого міста, концентрації у Вінниці загальнонаціональних структур, а також наших подальших кроків. І ми однозначно будемо працювати над тим, щоб ця мета була досягнута – укріплення статусу Вінниці як регіонально центру. Якщо говорити об’єктивно, то у Вінниці такі шанси є, і вони найвищі. Зрозуміло, що є ті, хто цього не хочуть і будуть цьому протистояти, в тому числі є такі і всередині нашого міста.

Водночас, на мою думку, територіальна реформа відбудеться в Україні не у найближчий час. На мій погляд, це може відбутись років за сім. Територіальна реформа – це по суті знаходження консенсусного рішення серед усіх зацікавлених сторін. Якщо хочете – соціальний договір всередині країни. Так просто взяти і штучно нарізати території та їх об’єднати – неможна. Спочатку треба провести адміністративну реформу. І за певний період часу, коли система управління та адміністрування країною буде ефективно та якісно працювати – тоді можна робити укрупнення територій із максимальним комфортом для людей. До речі, такий підхід був у нас, коли ми робили власну адміністративну реформу у Вінниці, ліквідувавши районні ради (авт. – 2009 рік). Пам’ятаєте, скільки було критики?! Мовляв, це все – кінець. Комусь стало з того часу гірше?! Сьогодні у колишніх приміщеннях райрад створені «прозорі офіси», де люди отримують різні соціальні послуги. І це тисячі людей кожного місяця.



Переглядів: 5719
Поширень: 0