«Я вітаю переможців конкурсу «Кращі будинки і споруди, збудовані та прийняті в експлуатацію в Україні у 2012 році», в якому взяли участь будівельники зі всієї України, та поздоровляю працівників галузі з професійним святом. Будівництво – одна з ключових галузей економіки. Одне робоче місце в будівництві створює 5 робочих місць в суміжних галузях. А результат вашої роботи – це власне житло для українців, це школи, садочки, лікарні, це мости і нові підприємства», - сказав Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул під час урочистих заходів з нагоди Дня будівельника.

У конкурсі взяли участь 65 конкурсантів (закінчених будівельних об’єктів) з 25 регіонів України, які змагалися в 9 номінаціях. Найбільшу кількість об’єктів на конкурс надали Донецька область – 8 об’єктів та Вінницька область – 6 об’єктів.

Серед переможців конкурсу - приміщення Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М.Л.Кропивницького, два зблокованих 18-типоверхових житлових будинки в м. Донецьк, реконструкція цеху регенерації сірковуглецю з добудовою під підприємство обробки металоконструкцій в м. Черкаси, забудова житлового району «Поділля», дитячий садок на 280 місць у м. Вінниці та інші (який, до речі, у квітні відвідав Президент).

Для активізації розвитку будівництва Уряд проводить дерегуляцію галузі, залучає вітчизняні будівельні підприємства до участі в державних програмах доступного житла, до реалізації великих інфраструктурних проектів.

«З початку 2013 року, через закінчення будівництва об’єктів Євро-2012, зменшилися обсяги робіт в інженерному (-24,5%) і нежитловому (-18,9) будівництві. Однак у житловому будівництві завдяки спрощенню дозвільних процедур обсяги зросли на 6,6%. За цей період здано в експлуатацію понад 4,5 млн. кв. м житла. А це - більше 19 тис. 400 багатоповерхових та приватних житлових будинків», - сказав Олександр Вілкул.

У рамках державних програм «Доступного житла» Уряд надає допомогу забудовникам. Використовується практика безкоштовного виділення земельних ділянок під будівництво. Також за рахунок коштів з місцевого бюджету до будівельних майданчиків проводяться необхідні комунікації. Це лінії електропередач, водопровідна система (тепле і холодне водопостачання), каналізація.
Завдяки цьому забезпечується зниження вартості квадратного метра житла на 15% - 20%, а в окремих випадках і на 40%. Наразі житло за таким принципом будується в 9 містах України.

«Необхідно вийти на щорічне нарощування обсягів будівництва на 8-10%. Це дозволить створити 40-50 тис. нових робочих місць протягом 2013-2014 років», - сказав Олександр Вілкул.

Довідково

Переможці конкурсу «Кращі будинки і споруди, збудовані та прийняті в експлуатацію в Україні у 2012 році»:

У номінації «Промислові підприємства та об’єкти виробничого призначення» 1-е місце присуджено об’єкту «Реконструкція цеху регенерації сірковуглецю з добудовою під підприємство обробки металоконструкцій» (І черга), що розташоване на просп. Хіміків, 74 у м. Черкаси. Всього в цій категорії номінувались 6 об’єктів.

З 13 об’єктів у номінації «Житлове будівництво» переможцем визначено об’єкт «Два зблокованих 18-ти поверхових житлових будинки з технічним поверхом, із вбудовано-прибудованими приміщеннями у цокольному поверсі та паркінгом у двох рівнях» (пр. Визволення Донбасу м. Донецька).

У номінації «Адміністративно-офісне та готельне будівництво» І місце присуджено готелю та ресторану «Європа» по вул. Панфілова, 86-а у м. Донецьку. Всього в цій категорії номінувались 3 об’єкти.

У номінації «Об’єкти освіти, виховання та підготовки кадрів» 1-е місце, обійшовши ще десятьох номінантів, посіла «Забудова житлового району «Поділля» у м. Вінниці. 7-ма черга забудови (квартал №7). Дитячий садок на 280 місць по бульвару Свободи, 3 у м. Вінниця».

У номінації «Об’єкти соціально-культурної та оздоровчої сфери» І місце присуджено приміщенню Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М.Л.Кропивницького. Всього в цій категорії номінувались 8 об’єктів.

У номінації «Культові споруди» І місце присуджено будівництву Храму УГКЦ парафії Зіслання Святого Духа по вул. Січових Стрільців у смт. Івано-Франкове Яворівського району Львівської області. Всього в цій категорії номінувались 2 об’єкти.

У номінації «Об’єкти сільського будівництва» переможцем став внутрішньогосподарський комплекс з виробництва кормів ЗАТ «Зернопродукт МХП» у Вінницькій області, розташований на землях Ладижинської міської ради. Всього в цій категорії номінувались 7 об’єктів.

У номінації «Інженерні споруди та об’єкти транспортної інфраструктури» І місце присуджено «Будівництву термінального комплексу Державного Міжнародного Аеропорту «Бориспіль». Термінальний комплекс «D». Всього в цій категорії номінувались 11 об’єктів.

У номінації «Об’єкти дозвілля та відпочинку» переможцем став Комплекс критого аквапарку по вул. Стадіонній, 1 у м. Донецьку. Всього в цій категорії номінувались 4 об’єкти.



Переглядів: 4160
Поширень: 0