Чоловіки, які перенесли урологічну операцію, носитимуть лікувально-бандажний виріб (зовні нагадує спідницю – Авт.)– спільну розробку співробітників Вінницького інституту конструювання одягу і підприємництва та лікарів обласної клінічного онкологічного диспансеру. Аналогів цьому виробу не має не лише в Україні, а й у світі. Це підтверджує отриманий патент на винахід. Банальна зовні річ, виявляється, життєво необхідна пацієнтам урологічних відділень, адже значно покращує якість їх життя у післяопераційний період. Про те, як виникла ідея та власне, про сам виріб кореспондентові Укрінформу розповів завідувач кафедрою фундаментальних і гуманітарних дисциплін ВІКОП, співавтор винаходу - Юрій Щерба.

Юрій Щерба- Юрію, для чого чоловікам Ваш виріб?

- Лікувально-бандажний виріб насправді, дуже зручний виріб в післяопераційний і подальший реабілітаційний період лікування урологічних хворих. Пояс розташовується на тілі пацієнта, стягуючи операційні шви і закріпляється на спині «наліпками». У передню його частину виводять катетери через спеціальні отвори і закріплюються за допомогою фіксувальних елементів безпосередньо у внутрішніх карманах спідниці. Конструкторське рішення цінне й тим, що всі елементи фіксації – «липучки» і їх легко розстібати, щоб проводити потрібні медичні маніпуляції. Також щільна фіксація у потрібних зонах сприяє відновленню форм і функцій окремих органів та тканин у післяопераційний період. Зокрема, завдяки своїй формі пояс виробу підтримує передню стінку живота у потрібному положенні.

- Але ж донедавна якось обходились без Вашого винаходу?

- Для того, щоб уявити, який дискомфорт – і фізичний, і психологічний відчувають чоловіки, слід побувати у відділенні для урологічних хворих, які нещодавно перенесли операцію. Спідню білизну після подібних операцій можна одягти лише через декілька днів, а до того, чоловіки у кишенях халата носять пластикову пляшку, куди через катетер, вибачайте за подробиці, стікають сечовиділення. У спроектованому нашими конструкторами одязі ми акцентували і на психологічній адаптації. Виріб має естетичний зовнішній вид, різний за розмірами та кольором.

- А як конструктори визначили потребу у такому виробі?

- Вивчаючи статистику захворювань. Адже проблеми збереження здоров’я людини все частіше звертають увагу не лише лікарів, але і спеціалістів в області конструювання одягу. Чоловіків часто вражають хвороби сечостатевої системи – із загальної кількості захворювань цей показник складає понад 15% (в тому числі урологічні хвороби – 8,9%). Медики констатують, що щорічно цей показник зростає на 2,6-3% на рік. А відсутність спеціального одягу для урологічних хворих в післяопераційний період і стало поштовхом до його створення. Адже чоловіки переносять важку операцію і потребують комфортного лікарняного одягу, що пристосований до умов їх перебування у стаціонарі.

- Але ж проектування і виготовлення одягу для хворих – складний комплексний процес. Певне, що вам знадобилась допомога і медиків

- Так, проектні розробки виконувались на кафедрі технології та конструювання швейних виробів нашого інституту та Вінницького обласного клінічного онкологічного диспансеру. Авторами винаходу є наш ректор Аркадій Мізрах, старший викладач кафедри Еліна Захарова, кандидати медичних наук вказаного диспансеру Юрій Заєць та Олександр Костюк. Саме медики і підказали нам конструктивні елементи, які стали основою виробу. По-перше, конструкція мала передбачати якомога менше швів для зниження ризику пошкодження шкіри. Також шви не повинні бути грубими. По-друге, є специфіка і матеріалу – він також повинен бути м’яким, легким, приємним на дотик, гіпоалергенним. Необхідною умовою також була відповідність одягу розміро-зросту, адже в іншому випадку він може травмувати шкіру. Спідниця мала враховувати і необхідність проведення частих медичних процедур, отже мала легко розстібатись, виконувати функції «підкладки» під час медичних маніпуляцій, перев’язок.

- Виріб вже користується попитом, є замовлення?

- Поки що йде мова про серійне виробництво, адже наш лікувально-бандажний виріб проходить апробацію у диспансері. За словами лікарів, пацієнти, які спробували наш одяг, задоволені. Вселяє надію й те, що аналогів такого одягу для урологічних хворих, окрім нашого винаходу, на сьогоднішній день не існує. Маємо сподівання, що мене не багато часу і чоловіки не лише Вінниччини, а й України та зарубіжжя, отримають комфортний та такий необхідний їм виріб. Окрім цієї розробки наш Інститут випускає медичний одяг, одяг для вагітних, школярів та студентів.


Переглядів: 8756
Поширень: 0