У чемпіонаті, як завжди, бере участь й українська збірна. Її очолюють вінницькі педагоги - з міського центру інтеграції до європейського і світового освітніх просторів - Тетяна Збожинська і Ігор Кривошея, який, до речі, є чемпіоном світу з розв\'язування логічних задач серед учителів.

До команди України увійшли 15 школярів - з Києва, Харківської, Тернопільської і Вінницької областей. Вінниччину у Франції представлятимуть четверо юних талантів. Це 9-класники Олександр Стрижалов (Гайсин) і Олександр Ковалінський (Вінниця), 10-класники Сергій Тищенко (с. Лука-Мелешківська Вінницького району) і Олексій Суверток (Тиврів).

Держава "збірникам" не допомагає

Представників нашої області могло бути й значно більше, але далеко не всі знайшли мінімально необхідні кошти для омріяної поїздки (автобусом) у Париж або не встигли оформити закордонні документи.

Один зі щасливчиків - 15-річний Олексій Суверток - учень четвертого курсу фізико-математичного факультету Тиврівського ліцею-інтернату поглибленої підготовки в галузі науки. Він переміг на обласному етапі математичної олімпіади, став третім на національному етапі відбору і здобув місце у збірній України. Мати Олексія Інна поскаржилась на відсутність підтримки юних талантів з боку держави.

- Коли мій син став призером національного відбору і був запрошений до збірної України, виявилось, що поїздка на чемпіонат до Парижа відбувається за рахунок особистих коштів учасників, - розповіла Інна Суверток на прес-конференції. - Згідно із положенням, це 900 євро. Ця сума витрачається на участь у конкурсі, дорогу та проживання. Для нас це дуже багато, адже в родині працює лише батько, я ж тимчасово безробітна. Тому ми почали звертатися за допомогою, і отримали її у Тиврівській районній раді та обласному благодійному фонді "Здорова нація".

Президент благодійного фонду "Здорова нація" Вадим Кудіяров не лише фінансово підтримав юного математика, але й вручив йому фірмову футболку з написом "Вінниця". Мовляв, вона обов\'язково принесе Олексію успіх у Парижі.

- Ми підтримуємо багато ініціатив, пов\'язаних з фізичним та духовним розвитком вінничан. Намагаємося допомогти всім, хто до нас звертається, нехай частково, - пояснив Вадим Кудіяров.
Нагородження - на день народження

Олексій Суверток не збирається повертатися з Парижа з порожніми руками.

- Нагородження призерів у Парижі відбуватиметься 31 серпня. Саме в цей день мені виповнюється 16 років. Тому сподіваюсь зробити саме собі подарунок.

- Олексію, як ти потрапив до збірної України?

- Чвертьфінал відбору був заочним. У його рамках всі учні нашого ліцею-інтернату відповідали на математичні завдання вдома або під час уроку. Їх відправляли на розгляд журі до Вінниці. Потім найкращих учасників запросили до Вінниці на півфінал. До речі, аналогічні півфінальні етапи також проходили у Києві і Львові. Фінальна частина відбору проходила на базі Вінницького міського центру інтеграції до європейського і світового освітніх просторів. Вона включала і звичайні задачі, і логічні завдання, і кросворди з головоломками на кшталт судоку. Тут я посів третє місце у своїй віковій категорії і увійшов до складу національної збірної.

- Що для тебе математика?

- Цією наукою я захоплююся з раннього дитинства, без неї не уявляю свого життя. Вже четвертий рік навчаюся у ліцеї на фізико-математичному факультеті, де маю можливість суттєво поглибити свої знання.



Переглядів: 9567
Поширень: 0