Розвиток спільних проектів, зокрема, будівництва мостів Ясси-Унгени, Ямпіль-Косоуци, а також у Сороки-Цекинівка в перспективі мають суттєво вплинути на збільшення товарообігу та скорочення логістичних шляхів між Сходом і Заходом.

Таке переконання висловили на Форумі "Транскордонне співробітництво та європейська інтеграція" 27 серпня у м. Унгени (Республіка Молдова) Прем\'єр-міністри Румунії Віктор Понта та Молдови Юрій Лянке.

"Молдова та Україна мають підготуватись краще для того, щоб бути членами ЄС, ніж це зробила Румунія. Проблема у вас спільна - мале фінансування з бюджету центральних органів для проектів. Але Єврорегіон "Дністер" - найкраща можливість для отримання фінансування з європейських фондів на реалізацію проектів Єврорегіону і розвиток місцевих територіальних громад", - заявив у своєму виступі Прем\'єр-міністр Румунії В. Понта.

У свою чергу очільник Уряду Молдови Ю. Лянке додав, що цінність такої форми співробітництва, як Єврорігіон "Дністер" - це можливість як розвитку країн-учасників, так і кожного регіону цих країн окремо. "Ті гарні практики, що розпочато в рамках Єврорегіону, навіть для підприємців принесуть великі успіхи і дадуть ріст національним економікам. Ми докладемо зусилля до побудови моста "Унгени-Ясси", який є коридором для транспорту між ЄС та Республікою Молдова. Також надзвичайно важлива побудова мосту через Дністер у Сороках, щоб Єврорегіон "Дністер" розвивався, щоб розвивалась економіка та відносини між людьми", - підкреслив Ю. Лянке.

Голова Єврорегіону «Дністер», очільник Вінницької обласної ради Сергій Татусяк, який приїхав на Форум на запрошення голови Яського повіту та Єврорегіону "Сірет-Прут-Ністру" Крістіана Адомніцея, у свою чергу підкреслив важливість цієї події, як для двосторонніх відносин між Румунією та Молдовою, так і для України. "Вперше Прем\'єр-міністр Румунії звернувся до політичної та адміністративної еліти Республіки Молдова. І особливу увагу урядовці приділили проектам побудови мостів "Ямпіль-Косоуци" та "Яси-Унгени". Це надзвичайно важливе питання, так як Єврорегіон "Дністер" наразі працює над реалізацією Проекту мосту "Ямпіль-Косоуци", - зауважив С. Татусяк.

В роботі Форуму брали участь директор Координационного центру Владимир Мережко. До вінниччан приєднався віце-голова Єврорегиону Виктор Сэу (Республіка Молдова), а також деякі члени Ради. Окрім виступів прем"єр-міністрів Румунії та Молдови на тему регіонального та транскордонного співробітництва, децентралізації влади, досвіду Румунії в освоєнні грантових коштів, своє бачення в спільному розвитку структурних та стратегічних проектів висловив і Комісар Європейськї комісії з питань енергетики Гюнтер Еттінгер. На Форумі були присутні голови районів і члени Уряду Молдови, примари міст та сіл.



Переглядів: 3904
Поширень: 0