Восени латвійський гурт «BrainStorm», який ділив одну сцену із легендарними R.E.M., The Cranberries, Depeche Mode та «Rolling Stones», їде в тур по Україні. Але вінничани стали єдиними, кому пощастило почути їх на концерті Open Air.

«BrainStorm» у Вінниці

7 вересня Вінниця відзначала свій ювілейний 650-річний День міста. І на одній з найбільших площ міста виступив саме «BrainStorm» - європейський гурт, який співає ліричний рок. Вінничани почули відомі хіти «Ты не один», «Миллионы минут», «Скользкие улицы», «Maybe», «Ветер», «Выходные».

Після виступу мені пощастило поспілкуватись із фронтменом гурту Ренарсом Кауперсом та барабанщиком Каспарсом Рога. Останній на моє запитання, чи він разом із Ренарсом є офіційними спікерами гурту, віджартувався, мовляв, він просто раніше за інших учасників колективу встиг переодягнутись, а так він людина не публічна. Хлопці у житті виявились такими ж щирими і скромними, як і на сцені. А ще – простими і без жодних «зіркових» заморочок. Своїх українських колег по цеху знають і із задоволенням спілкуються із ними. Ренарс Кауперс дуже тепло говорить про Олега Скрипку і Славу Вакарчука. Каже, що чув багато разів, як порівнюють латвійський «BrainStorm» із українським «Океаном Ельзи».

- Цієї осені ви їдете в тур до України. Відвідаєте з концертами лише чотири великих міста-мільйонника. Чому взагалі до України так рідко приїжджаєте?

Ренарс Кауперс: Знаєте, це не стільки залежить від гурту, як від тих людей, які на місцях займаються організацією концертів. Коли нас запрошують – ми із задоволенням їдемо. Але справді була певна пауза, можливо, навіть велика…

- Якось пауза затягнулась…

Ренарс Кауперс: Так, ми справді в Україні давно не були. Але гарна новина в тому, що ми приїжджаємо у листопаді.

- Ви давно у музиці. Скільки вже випустили дисків? Я спочатку нарахувала двадцять, потім зрозуміла, що помилились…

Ренарс Кауперс: Це трохи перебільшено. Ви, мабуть, рахували і латиські, і англомовні, і альбоми російською мовою. Адже в нас є альбоми, випущені у трьох мовах.

- При цьому у вас за плечима близько двадцяти років творчої діяльності…

Ренарс Кауперс: Навіть я би сказав років двадцять п’ять.

- Я коли вперше почула «Maybe», була впевнена, що це пісня гурту «a-ha».

Ренарс Кауперс (сміється): Ви не перша людина, від кого ми це чуємо.

Каспарс Рога (теж сміється): Цікаво, що думає гурт «a-ha» про цю пісню?! Я думаю, що вони її і не чули.

- На мою думку, однозначно чули, адже «Maybe» достойна того, щоб увійти до кращих пісень світової рок-музики. А як ви, до речі, самі оцінюєте той жанр, в якому співаєте?

Каспарс Рога: Поп-рок, мабуть. Рок-музика.

- Як на мене, це ліричний рок, ні?

Каспарс Рога: Так, ліричний або ж романтичний рок. Через риску можна, мабуть, писати.

- А як це взагалі виступати на одній сцені, наприклад, з Міком Джаггером?!

Ренарс Кауперс: Це дуже здорово. І це був справді великий день для гурту «BrainStorm». Це було десять років тому, у 2003 році, в Празі. Ми грали на розігріві у «Rolling Stones». Це був великий стадіон, близько 80 тисяч глядачів. І спогади найкращі. За день до концерту Міку Джаггеру виповнилося 60 років. І ми подарували йому саксофон.

Каспарс Рога (сміється): Тобто концерт у «Rolling Stones» був на похмілля, хоча і легке.

Ренарс Кауперс: Але здорово – ми зустрілись з ними, сфотографувались, поспілкувались…

- Для вас, які будучи гуртом, який знає вся Європа, також важливо із кимось фотографуватись, і ви про це говорите з таким захватом?!

Ренарс Кауперс: Так, це ж Джаггер, це – вау!!! До речі, картинка відмінна вийшла. Я бачив фотки з «Rolling Stones», де вони просто виходять, сфоткаються і йдуть. А тут якась досить весела і добра картинка вийшла. І Джаггер на ній з саксофоном, яким ми йому подарували. І всі вони посміхаються, і ми також.

- Ви постійно берете участь у різних фестивалях. Це літо – ви фактично щотижня на якомусь з фестів. Але ж таке життя сильно виснажує і зовсім не залишається часу просто відпочити.

Каспарс Рога: Добре, що у тижні сім днів. І три-чотири дні з них – ми десь на концертах чи на фестивалях. А решта – можна і відпочити.

- Сьогодні із нами багато делегації з інших міст і країн відзначали ювілей Вінниці. В тому числі і делегація з Литви. Я їх запитала, чи знають вони «BrainStorm». На що почула: «BrainStorm»?! О так, звичайно! Вони до речі, на вашому виступі більше за всіх танцювали біля сцени.

Каспарс Рога: Так, я їх бачив, це приємно.

Ренарс Кауперс: Вчора, до речі, ми співали у них. Був концерт у Вільнюсі на такому ж заході. І приблизно стільки ж людей було.

- Вони із міста Паневежис, знаєте таке місто?!

Ренарс Кауперс: Знаємо – це недалеко від Латвії.

- А як вам Вінниця, вінничани, публіка, перед якою ви щойно виступали?

Каспарс Рога: Ми багато не встигли побачити. Але тут гарно. Площа гарна. І те, що багато людей збирається на такі свята, це те, що треба.

- Ви отримали емоційний заряд від людей, які слухали ваші пісні?

Ренарс Кауперс: Завжди складно знайти контакт з дуже великою масою людей, але було добре. Особливо, коли пішли хіти «Maybe», «Скользкие улицы».

- А я весь час кричала «Выходные», дуже чекала саме на неї. Хоча думала, що будете її виконувати англійською. Чому так мало було на концерті англомовних пісень?

Ренарс Кауперс: Ми готові були грати довше, але через те, що затягнулась програма, і є ж якийсь режим у місті, коли свято має завершитись, тому ми і скоротили нашу частину програми. А взагалі на кожен концерт ми підбираємо різні пісні. Тут виконали «Maybe», «Colder». Не встигли заспівати «Європу» з нового альбому.

- До речі, ви дуже багато часу проводите у Європі з концертами, з іншого боку, у вас досить насичена гастрольна діяльність у Росії. Україна зараз дуже сподівається на підписання угоди про Асоціацію із Євросоюзом. З іншої сторони – Митний союз і Росія. Прибалтика вже майже десять років у Європейському Союзі. Я розумію, що музиканти і політика несумісні. Але ви як громадяни своєї країни не жалкуєте, що саме такий вибір був зроблений?!

Каспарс Рога: Це потрібно вирішувати тим людям, яких ви обрали, - в яку сторону йти вашій країні. Але якщо ви запитуєте: то, у нас стало гірше чи краще – звичайно, краще. Час йде вперед. Хоча і Росія, якщо порівняти її десять років тому і зараз, – там зараз набагато краще, вона росте. Але росте і Євросоюз.

- Ви справжні європейці, дуже дипломатично відповідаєте...

Ренарс Кауперс: А як інакше?! Політика - це не наша гра. Наша гра – на сцені.

- Коли вам зателефонували і сказали, що хочуть почути вас у Вінниці на День міста, якою була реакція?!

Ренарс Кауперс: Дещо неочікувано, тому що ми ніколи не були у Вінниці. Але приємно. Завжди приємно, що десь там, де ти не був, на тебе хтось дуже чекає. Це дуже здорово.

- А що би ви побажали вінничанам і Вінниці, якій сьогодні 650 років?!

Каспарс Рога: Так тримати! Те, що ми сьогодні бачили – це чудово.

Ренарс Кауперс: День міста – це такий гарний день, коли можна вийти на вулицю з родиною, друзями. Озирнутись навколо і сказати: яке гарне місто, де ми живемо! Тому що у звичайний день потрібно на роботу, важливо кудись встигнути, щось зробити, і немає часу про це думати. І ти іноді не помічаєш багато чудових речей, які навколо тебе. А День міста - саме такий день, коли все це можна відчути.


Переглядів: 5928
Поширень: 0