Вінниччина увійшла до переліку регіонів України, чиї пропозиції з реформування медичної галузі, подані на конкурс, зацікавили фахівців Світового банку. І тепер, за умови доопрацювання та вдосконалення представлених матеріалів, область має змогу отримати на їх реалізацію близько 250 мільйонів гривень.

Іван Мовчан зустрівся з представниками Світового банку

9 вересня представники Світового банку прибули на Вінниччину, аби обговорити проект та шляхи вдосконалення пропозицій регіону. З членами делегації зустрівся голова обласної державної адміністрації Іван Мовчан.

Керівник Вінниччини інформував учасників засідання про темпи й перші результати реформування галузі охорони здоров’я області, зазначивши, що з початку року в регіоні здійснено значний обсяг робіт щодо формування і покращення бази медичних закладів. « Ми провели повну інвентаризацію усіх закладів охорони здоров’я і протягом цього періоду в деталях відпрацювали кожен з них. Започаткована в області форма роботи передбачала мобілізацію всього владного і фінансового ресурсу задля виконання цих завдань. І якщо в поточному році видатки на систему охорони здоров’я становили більше 20 млн. гривень, то ще понад 40 млн. гривень ми залучили позабюджетних, - зауважив Іван Мовчан. - До кінця року плануємо у переважній частині завершити цю роботу, і наступний наш етап – залучення ресурсу для формування бази якісного обладнання і, безумовно, збільшення видатків на медикаментозне забезпечення».

Реформування медичної галузі Вінниччини

Очільник регіону підкреслив, що сьогодні на Вінниччині є всі передумови, аби, залучаючи ресурс, ефективно його використати і якісно відпрацювати. «Вінниччина – серед лідерів у реформуванні системи охорони здоров’я. І сподіваюсь, що з вашою участю матимемо в перспективі ще кращі досягнення», - резюмував Іван Мовчан.

Лідер сектору людського розвитку представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Паоло Карло Беллі, у свою чергу, інформував, що метою візиту очолюваної ним делегації є обговорення проекту пропозиції Вінницької області та шляхів її вдосконалення, аби наприкінці жовтня – на початку листопада отримати необхідний пакет документів для подальшої роботи.

представники світового банку на Вінниччині

«Є дві сфери, що потребують доопрацювання: це логічна узгодженість пропозиції (аби було зрозуміло, що пропонується, які вживаються дії, як це буде організовано і які інвестиції необхідні) та чіткість щодо заходів з упровадження (хто конкретно буде відповідальним, часові межі). Таким чином ми зможемо побудувати чіткий фінансовий план та подбати про всі організаційні заходи, аби бути переконаним у тому, що кошти будуть використані належним чином і впродовж очікуваного періоду часу», - наголосив Паоло Карло Беллі. Лідер сектору людського розвитку представництва Світового банку також висловив свою зацікавленість у досягненнях області щодо реформування системи охорони здоров’я, аби визначити позиції, за якими Вінниччині найбільше необхідна допомога.

представники світового банку на Вінниччині

Коментуючи регіональні пропозиції, заступник директора департаменту охорони здоров’я та курортів ОДА Василь Паненко проблемними питаннями визначив онкологічні та ендокринологічні захворювання, а також захворювання серцево-судинної системи та судинно-мозкові. «Якщо перші два розділи сьогодні підтримуються державними програмами, то інші – не мають підтримки, але потребують першочергових змін, - зазначив Василь Паненко. – І наше завдання на сьогодні – забезпечити в області розвиток новітніх методів лікування та наблизити такі спеціалізовані центри до людини».

Свої поради щодо вдосконалення пропозицій висловили експерт представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Ігор Яковенко та консультант Світового банку Артуро Альварез, підкресливши водночас, що жодних підстав сумніватися у спроможності Вінниччини реалізувати визначений проект – немає.

Фахівці Світового банку працюватимуть в області два дні. За цей період члени делегації планують ознайомитися з роботою окремих медичних закладів регіону та провести зустріч з представниками робочої групи з питань доопрацювання проекту.



Переглядів: 5133
Поширень: 0