Кілька десятків років тому європейські міста почали дуже сильно відчувати проблему збільшення кількості приватного автотранспорту. Що призводило до виникнення заторів, дорожньо-транспортних пригод, збільшення кількості шкідливих викидів в повітря. Тому європейці почали змінювати транспортні системи,віддаючи перевагу громадському транспорту і сідаючи на велосипеди.

У Вінниці теж почали відбуватися зміни. «Минулого року ми почали перебудовувати систему пасажирських перевезень з пріоритетом для громадського транспорту, – розповідає директор департаменту енергетики, транспорту та зв’язку Олексій Пидоченко. – За цей час викиди СО2 вже зменшилися на 30%. У цьому році вінничани вже відзначили Тиждень сталої енергетики. Тепер Вінниця приєднується і до Європейського тижня мобільності».

Наступного тижня у місті відбудеться чимало цікавих подій. Серед них громадська акція «Я поважаю велосипедистів!». Волонтери Благодійного Фонду «Подільська Громада» розповсюджуватимуть наклейки «Я поважаю велосипедистів!» серед автомобілістів міста. Це допоможе звернути увагу водіїв на безпеку велосипедистів на дорогах. Кожний водій, який приєднається до акції і розмістить наліпку на своєму авто, зможе у такий спосіб продемонструвати свою повагу до велосипедистів і подасть приклад іншим учасникам дорожнього руху. Партнером акції став автомобільний журнал «AutoHouse», який забезпечить виготовлення наклейок в кількості п’яти тисяч.

«Ми з радістю долучилися до проведення Європейського тижня мобільності у Вінниці. Надалі ми також підтримуватимемо подібні заходи. Крім того, у нашому виданні ми започаткуємо рубрику, яка буде цікавою і корисною для велосипедистів. Це дозволить популяризувати в місті цей напрямок і налагодити культуру відносин велосипедистів та автомобілістів», – зазначив представник автомобільного журналу «AutoHouse» Армен Мовсесян.

Також буде проведено вело-арт, ідея якого полягає в тому, щоб зі старих велосипедів зробити арт-об’єкти. Велосипеди, які отримають «друге життя», будуть прикрашати діючі велопарковки. Над їх дизайном працюватиме відомий художник Олександр Нікітюк. Вінничани, які готові віддали свої старенькі велосипеди для створення арт-об’єктів, можуть звертатися до БФ «Подільська Громада» (тел. 67-20-96).

Порадують і знижки у веломагазинах міста. Три спеціалізовані веломагазини міста («ОлімпіЯ», «ВелоХаус» та «Вело Ліга») з 16 по 21 вересня надаватимуть знижки до 10% на аксесуари, комплектуючі та велосипеди. Також у четвер, 19 вересня, о 17:00 біля вежі, що у сквері Козицького, стартує історична велосипедна екскурсія містом, яку проведе історик Олександр Федоришен.

«Європейський тиждень мобільності у Вінниці завершиться 21 вересня велопробігом, який стартує о 9:45 на майдані Незалежності. Запрошуємо усіх бажаючих. Учасники велопробігу їхатимуть за наступним маршрутом: від майдану Незалежності по вул. Соборна – вул. Пирогова – вул. Сабарівське шосе – вул. Черняхівського – набережна річки Південий Буг – село Прибузьке. Велопробіг завершить класична гонка з олімпійського крос-кантрі «Прибузьке кантрі», – каже один з організаторів акції Олег Крупський. – Трасу у селі Прибузьке спеціально було підготовлено ініціативною групою велосипедистів міста спільно з департаментом комунального господарства та благоустрою, а також комунальним підприємством «Вінницязеленбуд».



Переглядів: 5887
Поширень: 0