Ще з початку 90-х років у Вінниці періодично підіймалось питання про спорудження пам’ятника Тарасу Шевченку, але з різних причин це питання досі так і не було вирішено.

презентація пам\'ятника Шевченкупрезентація пам\'ятника Шевченку

У листопаді 2011 року за ініціативою Вінницької міської ради розпочалось обговорення можливого місця спорудження цього пам’ятника, а невдовзі Благодійний фонд «Подільська громада» (голова правління – фронтмен гурту «ТІК» Віктор Бронюк) висловив свою готовність розпочати збір коштів і здійснити реалізацію такого проекту.

Перший внесок на спорудження пам’ятника в розмірі 55 тисяч зробив Вінницький міський голова Володимир Гройсман. Сьогодні, відкриваючи прес-конференцію, він зазначив, що з самого початку був переконаний, що такий пам’ятник буде встановлено. «У Вінниці вже багато років точаться розмови навколо питання бути чи не бути пам’ятнику Шевченку. І на цьому дехто намагається сіяти розбрат. На мій же погляд, це ім’я, яке повинно не протипоставляти, а об’єднувати усіх, хто живе в нашій державі і цінує її незалежність. Саме тому я вважаю, що коли пам’ятник у місті буде встановлено, - і саме силами громади, - ми зробимо ще один крок до того, щоб не тільки вшанувати пам\'ять Шевченка, але і відбутись як сильна і єдина громада».

Пам’ятник Тарасу Шевченко у Вінниці

Фонд «Подільська громада» також здійснив підготовку необхідних документів та подав звернення щодо підтримки проекту до Міністерства культури, але, на жаль, державні кошти залучити не вдалось. Тому проект буде повністю реалізовано за рахунок добровільних внесків членів територіальної громади та за кошти благодійників.

Серед тих, хто майже з самого початку підтримав ініціативу вінничан, був фонд «Велика родина» (голова наглядової ради – Віра Ульянченко), який опікується багатьма проектами, приуроченими до святкування шевченківського ювілею. Завдяки спільним зусиллям обох благодійних фондів і стала можливою реалізація проекту.

Пам’ятник Тарасу Шевченко у Вінниці

Власне, саме фонд «Велика родина» подарував вінничанам проект пам’ятника – разом з його автором народним художником України, лауреатом Державної премії ім. Шевченка Анатолієм Гайдамакою. Сам автор проекту розповідає, що від самого початку він хотів зобразити Кобзаря молодим подорожуючим художником – таким, яким він реально був під час його подорожі Поділлям: «Тарас зупиняється перепочити на галявині, де до нього підходять маленькі діти і спілкуються із ним. презентація пам\'ятника ШевченкаЩоб реалізувати цей задум, потрібно також, щоб середовище навколо композиції було із нею органічно поєднане, максимально наближене до природнього ландшафту». Власне, він і запропонував змінити місце для встановлення пам’ятника: «Я не раз приїздив до Вінниці, і обійшов кожен закуток центральної частини міста, - ділиться Анатолій Гайдамака. – Найкраще місце – Музейна площа. Вона камерна, асоціюється з історією і водночас з мистецтвом. А Кобзар – це якраз знакова постать в історії України, митець, художник і поет».

Творчий задум Анатолій Гайдамака втілюватиме у життя разом зі скульптором, з яким вони товаришують багато років, - Володимиром Цісариком, який реалізував за останні роки чимало цікавих проектах у Львові, Чернівцях, Кіровограді, Миколаєві та інших містах України. Вінничанам він теж вже відомий - скульптурою першому міському архітектору Григорію Артинову. Скульптурна композиція Тарасу Шевченко буде виконана з бронзи з підніжжям та в оточенні з гранітних каменів. А Музейна площа після реконструкції буде вимощена бруківкою з іншими елементами з граніту, і тут буде багато зелені – щоб максимально наблизити її вигляд до природного середовища. Ще одним елементом стане квіткова клумба у вигляді палітри – адже Кобзар був не лише видатним поетом, але й талановитим художником.

Пам’ятник Тарасу Шевченко у Вінниці

Присутня на прес-конференції заступник голови Вінницької ОДА Любов Спірідонова підтримала цей проект і пообіцяла, що обласний бюджет співфінансуватиме реконструкцію Музейної площі. Тож в результаті вінничани отримають не тільки пам’ятник, але і ще одну реконструйовану площу, яка гармонійно впишеться в архітектурний ансамбль центральної частини міста.

музейна площа у Вінниці

Саме те, що проект «живий», відповідає духу міста і що в цьому теж полягає його унікальність, відзначили голови обох фондів, які дали життя цьому проекту, – Віра Ульянченко та Віктор Бронюк. Унікальністю проекту, можливо, стане не тільки це – за словами Віри Ульянченко, Вінниця – єдиний обласний центр України, де до 200-річчя від дня народження Кобзаря буде встановлено пам’ятник Тарасу Шевченко. Сьогодні все для цього є – і проект, і відповідні кошти. І головне – бажання реалізувати проект вчасно, яке підтвердили усі учасники прес-конференції. Що ж стосується благоустрою самої площі, то його виконають уже весною. А на День Незалежності України фонд «Велика родина» пообіцяв провести мистецький проект свята відкриття оновленої площі, запевнила Віра Ульянченко.



Переглядів: 21809
Поширень: 0