Ухвалене вінничанами на громадських слуханнях рішення про спорудження у районі між вулицями Келецька та Стахурського великого, сучасного спорткомплексу та житлового дев\'ятиповерхового будинку хочуть заблокувати кілька десятків жителів. Причина - несприйняття змін, які запропонували проектанти.

Нагадаємо, проектувальники оприлюднили вже кілька варіантів майбутньої забудови ділянки, які б максимально враховували зауваження мешканців й інтереси забудовника. Остаточний варіант передбачав обмін місцями двох основних об\'єктів - житлового будинку та спорткомплексу.

мітинг проти будівництва стадіону та будинку

Ні - забудові

Аби висловити свою позицію зо два десятки мешканців, переважно жінки та пенсіонери, вийшли на пришкільний майданчик. На імпровізованому мітингу збирали підписи під колективною скаргою та висловлювали свій протест представникам влади.

- Ми категорично проти забудови цієї ділянки багатоквартирним будинком, оскільки не брали участь у громадському обговоренні, - каже мешканка будинку №99, що по вулиці Келецькій, Людмила Задачина. - І стадіону нам такого не треба, бо не в кожної мами вистачить грошей оплатити, щоб її дитина поганяла там м\'яч. Про школярів подбали - це добре! А куди підуть наші діти після школи, де вони гулятимуть?

Аргументи про те, що стадіон та оточуючий його спорткомплекс буде безкоштовним і доступним для занять усіх мешканців мікрорайону, протестувальники не сприймали. Кажуть, що не вірять.

- Бачимо, що уже готуються до будівництва, але ж ми не згодні, - каже Олександр Захаров, в якого тут мешкає мати. - Ми вже домовились - будемо чергувати, наглядати з вікон і у разі чого - одразу ж вийдемо на вулицю, усі як один. Техніку сюди не пустимо.
Ініціатори протесту кажуть, що зібрали вже понад сто підписів проти будівництва. Причому не тільки мешканців будинку №99, а й 95-го та 105-го.

мітинг проти будівництва будинку та стадіону біля 18 школи у Вінниці

У пошуках компромісу

Аби пояснити, як і чому була допрацьована проектна пропозиція, сюди приїхав директор департаменту архітектури, містобудування та кадастру Вінницької міськради Максим Мартинюк.

- Доопрацювавши проектну пропозицію, ми вийшли на конфігурацію трипід\'їздного десятиповерхового будинку на території, яку нині займає колишній шкільний стадіон. А трохи далі у бік вулиці Стахурського має будуватися новий шкільний стадіон, який включає футбольне поле з трибунами, волейбольний та баскетбольний майданчик, скейтпарк, тренажери та великий дитячий майданчик, - каже Максим Мартинюк. - Проектна документація розроблена, отримані дозвільні документи. Сьогодні забудовник спробував встановити на майданчику будівельний паркан. Але мешканці будинків, прилеглих до території колишнього шкільного стадіону, вийшли з протестом. Територія, про яку ми говоримо, захаращена гаражами, фактично вночі там боязно ходити. Тому вирішено навести там лад. І комплексне освоєння цієї території передбачає у майбутньому можливість встановити там ще один восьмиповерховий будинок на два під\'їзди. Якщо забудовник візьметься за його спорудження, то буде зобов’язаний за свої кошти ще й здійснити благоустрій всіх дворових територій у навколишніх будинках.

За словами чиновника, думку протестувальників варто враховувати, але для початку конструктивного діалогу потрібно, відкинувши емоції, проаналізувати технічний бік справи.

- Люди висловлюють сумніви у тому, що у проекті дотримані всі будівельні норми, - говорить Максим Мартинюк. - Але можу запевнити, що всі нормативи узгоджені, а сумніви - просто результат браку інформації. Хотів би підкреслити, що земля, про яку йде мова, не відноситься до прибудинкових територій жодного з навколишніх будинків. Не є вона і рекреаційною зоною або територією 18-ї школи, як це намагаються подати ті, хто «проти». В будь-якому випадку ми зараз ведемо діалог, тож можемо сподіватись на порозуміння. Протягом двох з половиною годин, поки я спілкувався з мешканцями, можу сказати, що протестні настрої зменшились. Хоча до спільної думки ми, на жаль, і досі не дійшли.

Кому буде краще?

- Маємо розуміти, що мова йде про розвиток усієї інфраструктури мікрорайону Вишенька, - каже заступник начальника інформаційно-аналітичного відділу департаменту правової політики та якості Вінницької міськради Андрій Мислінський. - Тут не вистачає стадіонів, сучасних дитячих майданчиків. Тому із забудовниками, які планують споруджувати у Вінниці житлові об\'єкти, традиційно укладається інвестиційна угода. За можливість будувати багатоквартирне житло, він повинен виконати роботи по розвитку інфраструктури міста. В даному випадку мова йде про стадіон, яким користуватимуться не тільки школярі, але й мешканці сусідніх будинків. В бюджеті грошей на таке будівництво немає, а забудовник готовий вкласти в це кошти. Причому йдеться про інвестування у проект ресурсів, які він отримає в результаті зведення житла. Саме ця пропозиція розглядалась у червні цього року на громадських слуханнях. Прийшла на них безпрецедентна для таких заходів кількість осіб – 288 мешканців цього мікрорайону, із не великою перевагою буквально у 11 голосів перемогли прихильники будівництва. Тобто питання було узгоджене і жодних додаткових зборів, чи обговорень не потребувало. Всі законні підстави для початку будівництва існують. Але оскільки голоси розділились майже порівну, було б не правильним не зважити на думку незадоволених учасників слухань. За їх ініціативою проект відкоригували, з\'явилась ідея поміняти місцями стадіон та будинок, при цьому дотримуючись всіх попередніх будівельних норм та вимог. Таким чином думку попередніх незадоволених врахували. Але тепер протестують ті, хто раніше був за. Мовляв, чого це будинок перенесли нам під вікна.

У підсумку вимальовується одне – особисті інтереси кількох десятків жителів протиставляються інтересам всього мікрорайону та учнів двох шкіл. Якщо питання зайде в «глухий кут», воно може просто зависнути у повітрі.



Переглядів: 6408
Поширень: 0