Вінницьке ТТУ – було і залишається одним із найбільш потужних підприємств міста. Воно вистояло у важкі часи, зберігши свою матеріально-технічну базу, і сьогодні це дає можливість не лише утримувати стабільну роботу муніципального транспорту, а й активно розвиватися підприємству в цілому. Наразі вінницьке ТТУ вважається одним із найкращих підприємств України. Це свого часу відмітили і швейцарські фахівці, коли обирали місто для співпраці. Саме тому швейцарські трамваї, які сьогодні є однією з візитівок міста, з’явились саме у Вінниці.

Нині ТТУ не лише будує плани на майбутнє, а й береже свою історію. Вона у підприємства багата і цікава. Тому керівництво ТТУ вирішило створити музей, де представлені матеріали, які відображають історію вінницького трамваю, та, власне, самі вагони різних часів.

Трамвай у подільській столиці з’явився сто років тому. Тоді, у 1913-му, на вулиці міста вийшло перших сім вагонів бельгійського виробництва. Колія довжиною у 9,5 км тягнулася від залізничного вокзалу до жіночої гімназії (теперішньої школи № 2). З того часу вінничан обслуговувало багато різних трамваїв. І відтепер їх зразки можна побачити в новому музеї.

Музейний комплекс має два сектори: павільйон, який укомплектований експонатами та фотоматеріалами, і майданчик для стоянки історичних трамвайних вагонів з прокладеними рейками, стрілками для заїзду і виїзду. Всі ці вагони повністю робочі і при потребі виїжджають на маршрути.

В музеї зібрана інформація різних періодів – від початку будівництва трамвайних колій до сьогодення. Тут можна побачити трамваї часів громадянської та Великої Вітчизняної війн, періоду відновлення та післявоєнного розвитку, часів експлуатації трамваїв німецького виробництва(1953-1973р.р.), чеських (1973-2007р.р.) та швейцарських вагонів (2007-2013р.р.).

Окрім транспорту, в музеї можна познайомитись із розвитком ремонтної бази та різними історичними знахідками, пов’язаними з роботою підприємства в різні часи.

За словами керівника Трамвайно-тролейбусного управління Миколи Форманюка, екскурсії до музею будуть проводитися відповідно до заявок, ціну квитків поки що не визначено, однак вона буде невеликою. ​



Переглядів: 8624
Поширень: 0