PRO BONO – це, як правило, юридичні послуги, які надаються безкоштовно на благодійній основі професійними юристами та адвокатами. В 2013 році з’явилася перша всеукраїнська коаліція в рамках проекту «Правова країна», яка об’єднала навколо себе 9 громадських організацій, мета яких надати безоплатну правову допомогу населенню. Практика PRO BONO поширена в багатьох країнах світу. А у нас такі послуги доступні мешканцям 9 міст. В найближчому Хмельницькому вже кілька років люди можуть безкоштовно отримати щоденно правову допомогу відомих місцевих юристів та адвокатів, яких об’єднала «Подільська правова ліга». В цьому юристи знайшли підтримку міської ради.

Сьогодні коаліція шукає партнерів і у Вінниці. Про це йшлося під час медіа-дня «Доступ до правосуддя та правової обізнаності в Україні», що проходив у Хмельницькому. Адже за законом саме представники благодійних організацій та спілок можуть надавати такі послуги. За словами виконавчого директора БО «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги» Віталія Місяця, pro bono – це гарний тон для будь-якого адвоката. Адже це говорить, що він достатньо заробив грошей і може займатися благодійністю, надаючи свою послуги безоплатно для малозабезпечених:

Я сподіваюсь, що і у Вінниці, де багато правозахисних організацій і відомих адвокатів, знайдуться партнери. Адже спільно ми можемо надавати людям більше допомоги, вона буде якіснішою. Як приклад, справа із дітьми війни. Свого часу до нас звернулася ця категорія населення за допомогою у складанні позову до суду. Вимоги були у всіх типові. Тому ми змогли скласти так заяву, що у позові потрібно було змінити лише прізвище та ім’я, адресу проживання. Цей шаблон ми розповсюдили в колі своїх партнерів, на сайті. І, відповідно, тисячам людей не потрібно було винаймати адвокатів, платити гроші за позов. Таких прикладів чимало.

На сьогоднішній день розширення географії проекту «Правової країни» по всіх областях України – є актуальним. Адже ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» на думку експертів, має «слабкі місця» і не завжди гарантує якісну допомогу. Тим більш на 1 липня 2013 року до спеціалізованих реєстрів включено 3016 адвокатів, це менше 10% осіб, які мають право займатися адвокатською діяльністю. Саме ці адвокати сьогодні за рахунок державних коштів надають допомогу по кримінальним справам тим, у кого немає коштів. З 1 січня 2014 року дія закону «Про безоплатну правову допомогу» (вторинну) поширюється і на цивільні, трудові та адміністративні справи. І знову експерти прогнозують певні складнощі. Бо ця діяльність фінансується з бюджетних джерел через конкурси. Чи всі отримають правову допомогу вчасно? Питання риторичне. Тому приєднання місцевих правозахисників до всеукраїнської коаліції – є одним із кроків на отримання вінничанами безкоштовної та якісної допомоги.

А поки отримати безоплатну допомогу дистанційно та ознайомитися із роботою коаліції можна на сайті : http://pravovakrayina.org.ua/


Переглядів: 2484
Поширень: 0