Юні вінницькі астрономи зайняли перше місце у всеукраїнському інтелектуальному змаганніВсеукраїнський осінній колоквіум школярів «Космос. Людина. Духовність» відбувся в Ужгороді (колоквіум – це конкурсна форма перевірки та оцінювання знань учнів). В цьому астрономічному конкурсі взяли участь команди з усіх областей України. Честь Вінниччини захищали троє учениць школи № 8, які займаються в астрономічному гуртку Вінницького обласного центру технічної творчості учнівської молоді. Старший лектор астрономічного гуртка Надія Почапська у Всеукраїнському колоквіумі зайняла перше місце як науковий керівник із роботою «Астрономія для наймолодших».

Науково-дослідні роботи, які дівчата представили на колоквіумі, здобули визнання на Всеукраїнському рівні. Олеся Сенченко працювала над темами: «Астрономія для наймолодших» та «Використання ефекту Ярковського для створення системи проти астероїдного захисту Землі», Вікторія Паскаренко – «Астероїдно-кометна загроза Землі 2013року» та «Лицарі серед нас», Ангеліна Паскаренко – «Темна матерія» та «Змінні зорі». До кожної з робіт юні астрономи розробили електронні презентації, які напередодні були успішно апробовані на лекціях у планетарії під час висвітлені відповідних тем та здобули схвальну оцінку. В результаті свого виступу на колоквіумі вони отримали шість призових місць та перемогли в командному заліку.

Олеся Сенченко, Ангеліна та Вікторія Паскаренки є також переможцями обласного конкурсу «Мирний космос». Школярки успішно працюють і перемагають у конкурсах Малої Академії Наук.

Юні вінницькі астрономи зайняли перше місце у всеукраїнському інтелектуальному змаганніАстрономічний гурток, у якому займаються дівчата, працює при вінницькому планетарії вже третій рік. Тут безкоштовно займаються учні різного віку. Кожен школяр, який цікавиться астрономією, може прийти у планетарій, ознайомитися з розкладом та умовами роботи і займатися в гуртку. В практиці занять юних астрономів є такі форми роботи, як вечірні спостереження. Діти вчаться розпізнавати сузір’я, орієнтуватися на місцевості за Місяцем та Полярою зорею, спостерігають за «падаючими зорями» метеорних потоків. Для цього у гуртку створені всі умови.

Нещодавно для планетарію придбали новий комп’ютер, кінопроектор та лазерний апарат. Це дає можливість демонструвати політ боліда, падаючі зорі та багато інших цікавих небесних явищ. Нині модернізується головний апарат планетарію – проектор зір і небесних тіл «Малий Цейс». Будуть реконструйовані й панорами, розміщені в планетарії. Для звукових ефектів монтується нова електронна апаратура. Заплановано придбання комп`ютерів і проекторів для проведення феєричних шоу-сеансів.


Переглядів: 2807
Поширень: 0