На вулиці Пархоменка,13 запрацювала амбулаторія загальної практики сімейної медицини «Центру первинної медико-санітарної допомоги №1» (ЦПМСД №1). Тут буде обслуговуватись майже 10 тисяч мешканців, які проживають в мікрорайоні Карла Маркса. В новому просторому приміщенні працюватиме 6 сімейних лікарів та 12 медсестер. В амбулаторії також є денний стаціонар, лабораторія, флюорокабінет, УЗД-апарат та інше обладнання.

 У Вінниці відкрито вже другу в цьому році амбулаторію сімейної медицини

У Вінниці продовжується робота по наближенню медичних послуг до людей. Для цього в різних мікрорайонах міста відкриваються амбулаторії сімейної медицини, де людина може отримати першу консультацію лікаря та з’ясувати, які кроки потрібно робити далі: чи необхідно одразу починати лікуватись, чи потрібно пройти додаткове обстеження та консультацію вузькопрофільного фахівця. У цьому році в місті відкрито вже дві такі філії ЦПМСД: перша запрацювала на початку вересня по вул. Тарногродського, друга – на вул. Пархоменка. Загалом в різних районах міста функціонує 12 амбулаторій. В планах – відкриття ще двох у віддалених районах міста.

 У Вінниці відкрито вже другу в цьому році амбулаторію сімейної медицини

Філія ЦПМСД №1 по вул. Пархоменка,13 буде обслуговувати 6 дільниць, на яких проживає більш ніж 7,5 тисяч дорослих та майже 2 тисячі дітей. Раніше ці люди звертались у відділення ЦПМСД №1 за адресами пров. Карла Маркса, 44 (тут залишаться на обслуговуванні дві найбільш наближені дільниці) та пров. Карла Маркса, 10а. На останню часто нарікали жителі через завузькі коридори і затісні кабінети. У новій амбулаторії по Пархоменко, 13 площа майже у п’ять разів більша, і умови для відвідувачів будуть значно комфортнішими. На сьогоднішній день тут проведено капітальний ремонт першого поверху площею 350 кв.м. В наступному році планується відремонтувати другий поверх, де будуть розміщені кабінети: офтальмологічний, ЛОР та хірургічний, в яких сімейні лікарі надаватимуть відповідну допомогу.

Мешканці, які вже звернулись по медичну допомогу у нову амбулаторію, здебільшого схвально відгукуються про зміни. Оксана Кушнір розповідає, що їй доводиться двічі на рік проходити лікування у стаціонарі, а ті умови, які створені для таких пацієнтів у новому приміщенні, значно кращі, ніж у попередньому. «Тут просторіші і кімнати, і коридори, і перебувати у цій амбулаторії набагато приємніше, ніж в тому закладі, де я лікувалась раніше. Тому мені подобаються такі зміни, - розповідає Оксана Кушнір. – Нам буде зручніше й тому, що більше не доведеться їздити здавати аналізи на Ворошилова, тепер це можна зробити тут. Для мене важливо і те, що тут можна зробити і УЗД серця та флюрограму».

Тут також буде організовано надання невідкладної медичної допомоги черговими лікарями та медичними сестрами, відповідно до графіку чергувань. Амбулаторія забезпечена портативними електрокардіографами, глюкометрами, діагностичними тест-системами для лабораторних досліджень, таблицями для визначення гостроти зору, електронними вагами для дорослих та дітей. В новому приміщенні організована також робота процедурного кабінету та ліжок денного стаціонару.

 У Вінниці відкрито вже другу в цьому році амбулаторію сімейної медицини

У цій амбулаторії всі робочі місця медиків оснащені комп\'ютерами. Завдяки відповідному програмному забезпеченню буде вестись реєстраційна картка, електронна медична картка та попередній запис до лікаря через Інтернет або по телефону. Поки відбувається адаптація пацієнтів до такої форми організації прийому, цей графік формується таким чином, щоб був і час для людей, які прийшли до лікаря без попереднього запису.

Разом з мешканцями мікрорайону та медичними працівниками відкривали нову амбулаторію 13 листопада міський голова Володимир Гройсман та голова облдержадміністрації Іван Мовчан. «Для нас дуже важливо робити медичну допомогу максимально наближеною до людей. Такі амбулаторії потрібні, щоб людям було зручніше прийти і на профілактичний огляд, і звернулись за допомогою, якщо людина захворіла, - говорить міський голова Володимир Гройсман. – Ті умови, які створені тут, дають можливість надати необхідну кваліфіковану медичну допомогу жителям цього мікрорайону. Якщо пацієнт не має можливості прийти в амбулаторію, він може викликати лікаря додому, який надасть невідкладну допомогу».

 У Вінниці відкрито вже другу в цьому році амбулаторію сімейної медицини

«Відкриття нових амбулаторій сьогодні відбувається по всій області, – розповів голова облдержадміністрації Іван Мовчан. – З 2010 року і до сьогодні ми відкрили в області 111 амбулаторій сімейного лікаря. Іще потрібно відкрити десятки таких амбулаторій, щоб вся система якісно працювала, щоб ми могли наблизити всі медичні послуги до людей». ​



Переглядів: 14646
Поширень: 0