Сьогодні в приміщенні меблевої фабрики «Геліка» відбулося засідання Ради вінницьких товаровиробників. Такі зустрічі відбуваються щоквартально, і на них представники підприємств обговорюють із керівництвом міста проблеми, які актуальні сьогодні для виробників, та тенденції у економіці міста в цілому. Результатами таких зустрічей стають спільно напрацьовані рішення та пропозиції. Сьогодні у черговому засіданні ради взяли участь більше 40 керівників найбільших підприємств Вінниці.

Присутнім було презентовано стратегію подальшого розвитку міста «Вінниця-2020». Багато з них брали активну участь в розробці документу. Один з пріоритетів стратегії визначає спільний погляд і на майбутній економічний розвиток міста. «Комплекс заходів, які передбачається здійснити в рамках пріоритету, передбачає подальше удосконалення комунікації бізнесу та влади, сприяння залученню зовнішніх та внутрішніх інвестицій, промоцію місцевого товаровиробника, - каже директор департаменту економіки та інвестицій Галина Якубович. - В найближчій перспективі планується розширити підтримку бізнесу. Наразі ми працюємо над концепцією створення у місті бізнес-інкубатора, який би допомагав початківцям у бізнесі розпочинати власну справу». Пріоритетним є і використання занедбаних промислових зон, як майданчиків для розвитку нових виробництв. Цей процес уже стартував, про що свідчить розвиток промисловості у мікрорайоні вулиці Тарнагродського.

засідання Ради вінницьких товаровиробниківГоловним завданням на найближчу перспективу в економіці міста є ефективна зайнятість населення. Про працевлаштування молоді та нові спеціальності за якими розпочав готувати кадри Вінницький національний технічний університет, присутніх ознайомив його ректор Володимир Грабко. Серед них, зокрема, екологічна безпека, консолідована інформація, комп’ютерний еколого-економічний моніторинг. Володимир Грабко зазначає, що основною проблемою, з якою стикаються сьогоднішні випускники, є саме працевлаштування. І для якісної підготовки фахівців, а саме таких хочуть брати підприємці на роботу, необхідна співпраця з підприємствами і можливість стажування.

Ще одне питання, яке стало темою обговорення, стосувалося перспектив розвитку промислового сектору міста в цілому. Попри кризові явища, які спостерігаються в країні, підприємництво у Вінниці стрімко розвивається. Протягом останніх семи років у Вінниці збільшилась кількість суб’єктів господарювання майже на 25 %, за темпами росту це майже удвічі більше, ніж загалом по Україні. «У цьому році очікується надходження єдиного податку від суб’єктів малого підприємництва на рівні 100 млн. грн., для порівняння – 3 роки тому ці надходження складали 35 млн. грн., - розповів заступник міського голови Валерій Коровій. – Ця позитивна динаміка є досить важливою, враховуючи те, що надходження єдиного податку є фундаментом для формування бюджету розвитку міського бюджету». За його словами, Вінниця нині є одним з лідерів по впровадженню інвестиційних проектів. Загальний обсяг капітальних інвестицій від суб’єктів бізнесу у місті в цьому році складе майже 3 млрд. грн., а це майже в 1,5 рази більше навіть ніж в докризові роки. Промисловий сектор міста включає близько 100 великих підприємств, на яких задіяно 21 тисяча працівників. Найбільшими бюджетоутворюючими підприємствами є ПАТ “Вінницька кондитерська фабрика”, ТОВ “Барлінек Інвест”, ПАТ “Вінницький олійножировий комбінат”, ПАТ “Маяк”, НВО “Форт”. В той же час заступник мера зазначає, що сьогоднішня економічна ситуація є дійсно непростою і багато економістів говорять про другу хвилю фінансової кризи. Серед негативних сторін поточної економічної ситуації Валерій Коровій відзначає також погіршення споживчих настроїв на внутрішньому ринку, недостатні обсяги кредитування реального сектору економіки на фоні дефіциту гривневої ліквідності, погіршення в сфері взаєморозрахунків та зростання кредиторської заборгованості.

«В нелегких економічних умовах підприємства Вінниці сьогодні модернізуються і збільшують потужності, що є дуже важливим, - підкреслив міський голова Володимир Гройсман. – Я розумію, що є ряд проблем в тому числі і бюрократичного характеру, але ця рада створена для того, щоб був діалог між бізнесом і владою, тому проблеми ми повинні вирішувати разом. Щодо стратегії розвитку міста – дуже важливо побудувати спільне бачення наших цілей. Стратегія жива і потребуватиме змін відповідно до викликів життя. Я розраховую на наше партнерство і взаємодію».

За підсумками зустрічі її учасники домовились, що незабаром, коли буде створено комітет впровадження стратегічних пріоритетів Стратегії «Вінниця-2020», у його роботі братимуть участь члени Ради вінницьких товаровиробників.​



Переглядів: 5186
Поширень: 0