Фоторепортаж

Саме на території передмістя, між с. Лука Мелешківська та Староміським районом міста, йшли бої з оборони та визволення Вінниці у березні 1944 року. Цьогоріч місто святкує 65-ту річницю визволення від німецько-фашистських загарбників.

реконструкція визвольних боїв за Вінницю

У реконструкції взяли участь більше 200 членів історико-патріотичних клубів з багатьох міст України (Запоріжжя, Мелітополя, Сум, Києва, Білої Церкви і ін.) і навіть одного такого клубу з Білорусі (м. Гомель). Обмундирування та амуніції солдатів радянської та німецької армій клуби збирають протягом кількох десятиліть не тільки на території України, але й за її межами. Тому більшість «вояків» приїхали з власним одягом та зброєю. Для тих учасників, що її не мали, – замовляли на кіностудії ім. Довженко. Автор та організатор проекту Святослав Гребінь розповів, що у заході було задіяно більше 15 одиниць техніки, серед них літак ПО-2 та танк Т-6 Тигр. Піротехнічні засоби та пожежа під час бомбардування вражали. Та найбільше захоплення отримали маленькі глядачі, які переможне «Ура!» кричали разом з солдатами радянської армії, котрі під кінець бою боролися з ворогами у рукопашному бою та встановлювали червоний прапор Перемоги.

реконструкція визвольних боїв за Вінницю

«Ми хотіли відзначити ювілейну 65-ту річницю визволення Вінниці по-особливому, тому шукали нестандартні рішення, і, на мою думку, ідея була вдалою, - каже міський голова Володимир Гройсман. - На таке дійство досить важко дивитись, розуміючи, наскільки це жахливо, коли люди наставляють зброю один на одного. Та завдяки нашим ветеранам - ми отримали можливість жити під мирним небом. Я хотів би привітати вінничан з Днем визволення рідного міста і щиро подякувати ветеранам, які не шкодували свого здоров’я і життя заради нас. Ми повинні про це завжди пам’ятати і бути гідними їхнього героїчного подвигу».

Репетиції реконструкції подій не було, але учасники спрацювали професійно. «Ці люди в якійсь мірі фанатичні і добре знають свою справу, вони все зробили надзвичайно якісно», - коментує побачене мер міста.

Святослав Гребінь розповідає, що головне в організації такого дійства, – це безпека учасників та глядачів. Саме задля безпеки учасників багато піротехнічних засобів організатори були вимушені підірвати раніше, аніж було заплановано, через пожежу, яка утворилася внаслідок бомбардування. Питання, хто з акторів буде радянським солдатом, а хто есесівцем - не виникало, позаяк у історико-патріотичних клубах сформовані підрозділи, кожен з яких має певну спеціалізацію. Учасників було порівну в обох таборах.

«Такий захід ми влаштували у Вінниці вперше – це був дебют, але думаю, що такі проекти будемо проводити і надалі, - каже міський голова. - Наразі ми визначаємось щодо заходів, які будуть проходити у нашому місті до святкування Дня Перемоги».


Переглядів: 7201
Поширень: 0