Євгенія Прунмаєр - тепер головна героїня на аватарках вінничан у соцмережах. Принаймні, на деякий час, відтіснивши і усі фонтани, і «I Love Vinnitsia». Щоправда, самої пані Євгенії уже давно немає на світі, але її бронзова статуя тепер щодня зустрічатиме городян на вулиці Соборній біля колись власного готелю «Франція». Нові господарі будівлі, що знову працюватиме за колишній призначенням, вирішили увіковічнити у бронзі жінку, котра збудувала одну з найкрасивіших будівель Вінниці.

Відбулось урочисте відкриття оновленого фасаду готелю «Франція» та скульптури його колишньої власниці

Скульптуру відкрили 21 листопада і розмістилась вона при вході у будинок, фасад якого відновили також нещодавно. Цю реставрацію можна сміливо називати кращою у місті і прикладом для інших, адже вдалося максимально точно відтворити її первозданний вигляд із вишуканою ліпниною, кованими елементами, а також старовинними ліхтарями. «Вийшло навіть краще, аніж було», - переконаний вінницький історик Олександр Федоришен.

Власне, сам будинок по Соборній, 34 для Вінниці без перебільшення легендарний. Найпопулярнішою оповідкою є те, що колись у ньому був популярний серед містян будинок розпусти.

- Але такого просто не могло бути, - спішить поправити історик Олександр Федоришен. – У ті часи, не зважаючи на тодішні моральні принципи, проституція справді не була заборонена і у Вінниці такі заклади мали місце. Але тільки не у цьому будинку, і жодних свідчень тому немає. Та й усе ж таки, це головна вулиця міста. Відомо, що спочатку - це був особняк родини Євгенії Прунмаєр, але згодом, вочевидь, з фінансових причин, родина переробила його на прибутковий дім, а пізніше у готель «Франція», котрий вважався досить презентабельним.

Бронзова скульптура Прунмаєр заввишки близько 180 сантиметрів разом із парасолькою, важить в межах 400 кілограмів. Працював над нею вінницький художник і скульптор Володимир Оврах разом із синами Романом та Андрієм. Виливали скульптуру у місті Вишневому.

Насправді, повторити образ героїні пам’ятника було неможливим – жодної світлини Євгенії Прунмаєр в архівах знайти не вдалось, каже Олександр Федоришен. Тому у створенні керувались образом жінок того часу і відповідного статусу.

- Ми вивчали одяг, аксесуари, прикраси. По ним і створювали образ, який би максимально був наближений до тогочасних пані, - розповідає скульптор Володимир Оврах.

Вінничанам нова скульптура у центрі міста сподобалась і щойно завершилась офіційна частина відкриття, біля пам’ятника утворились, навіть, черги – щоб сфотографуватися.



Переглядів: 15272
Поширень: 0