Цей захід є завершальним етапом пілотного проекту, проведеного  спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні та Вищим адміністративним судом України. Його мета – виробити навички підготовки якісних проектів судових рішень, а також вміння оцінювання їх за критеріями якості  процесуального документу.

У Вінницькому  апеляційному адміністративному суді  навчали мистецтву  написання судових рішень

Заступник голови Вінницького апеляційного адміністративного суду Жанна Мельник-Томенко привітала учасників з початком роботи семінару, зазначивши, що вони мають унікальну можливість взяти участь в останньому семінарі пілотного проекту, побажала усім активності та творчої наснаги.

У ролі тренерів виступили  к. ю. н., заступник голови правління Центру політико-правових реформ, доцент кафедри правосуддя юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, експерт Координатора проектів ОБСЄ в Україні Роман Куйбіда, LL.M., директор Української Правничої Фундації, експерт Координатора проектів ОБСЄ в Україні Оксана Сироїд та суддя Вищого адміністративного суду України Олександр Ситников.

Протягом першого навчального дня слухачам було розглянуто такі питання: «Адресати судового рішення», «Критерії якісного судового рішення», «Мотивування судового рішення», «Мова та стиль судового рішення».

Роман Куйбіда ознайомив учасників із загальними та індивідуальними потребами таких ключових адресатів судових рішень, як сторони, суспільство, суди, навів критерії виявлення рівня задоволеності цих потреб у судових рішеннях та пояснив, чого потрібно очікувати від адресатів. Для закріплення теоретичних знань тренер запропонував учасникам практичні завдання, що стосувались виявлення типових недоліків у судових рішеннях.

Оксана Сироїд пояснила важливість мотивування судових рішень, види й методи тлумачення юридичних норм, а також проаналізувала типові мовностилістичні помилки у судових рішеннях. Розповідь тренера була інформативно насиченою, а тому викликала дискусію серед учасників заходу та багато запитань.

Другого дня учасникам  було запропоновано розглянути питання  структури судового рішення. Олександр Ситников прокоментував Постанову Пленуму ВАСУ № 7 від 20.05.2013 «Про судове рішення в адміністративній справі», роз’яснив окремі її пункти та запропонував схему складання мотивувальної частини судового рішення. Також тренер звернув увагу учасників на категорії справ, що розглядаються у порядку письмового та скороченого провадження.

На завершення заступник голови ВААС Жанна Мельник-Томенко подякувала організаторам і тренерам за проведений захід та висловила сподівання, що цей досвід, який отримали учасники під час семінару, сприятиме вдосконаленню уміння в підготовці та написанні якісних проектів процесуальних документів, що в свою чергу покращить надання судових послуг.

По закінченні дводенного семінару помічники суддів Хмельницького та Чернівецького окружних адміністративних судів отримали сертифікати про участь у заході.


Переглядів: 6311
Поширень: 0