Сьогодні о 10-й ранку з ініціативи міського голови Володимира Гройсмана у мерії зібрались депутати та представники громадськості, відомі спортсмени та молодь. Говорили про ті події, які сколихнули всю Україну. Володимир Гройсман звернувся до залу із пропозицією створити громадську раду «Вінницький Євромайдан», яка буде координувати ті акції, які проходять у місті, і блокувати та жорстко відсікати будь-які спроби провокацій.

«Вінниця – це європейське місто. Я не бачу України іншого шляху, крім євроінтеграції. Щодо останніх подій, то я, як і більшість вінничан, глибоко вражений тим, що відбулось на столичному Майдані вночі – це було просто знищення молодих людей, які в мирний спосіб висловлювали свою позицію. Ця не людяність має бути покарана, - сказав мер. – Наше місто не має стояти осторонь тих процесів, які відбуваються в країні, і стверджуватись як громадянське суспільство, яке сповідує європейські цінності і готове їх відстоювати, але у мирний спосіб. Наше спільне завдання зараз – забезпечити все необхідне, щоб вінничани могли вільно висловлювати свою громадянську позицію, і не допустити жодного насилля. А якщо будуть спроби провокацій – жорстко завадити цьому».

Інформацію щодо можливих провокацій підтвердили журналіст Роман Ковальський, депутати Олег Олекса та Ігор Ткачук. Останній зазначив, що за його даними по області мобілізують «тітушок», завдання яких – розбалансувати ситуацію. А Роман Ковальський вказав на те, що сьогодні після обіду планується марш начебто спортсменів з файєрами і піротехнікою, але ніхто не знає, що це за люди. Але боксер В’ячеслав Узєлков категорично заперечив, що це спортсмени: «Вперше від вас почув про таку акцію. Спортсмени не можуть ходити з файєрами. Це не спортсмени, які будуть досягати результатів, це ті, хто хоче провокацій».

Студенти, які були у залі, підкреслити, що не хочуть, щоб їх використовували, і знають, що справді є провокатори, яким платять гроші. А ще попросили підтримки і координації акцій.

Голова міської спілки ветеранів війни в Афганістані Анатолій Перебетюк сказав, що він разом з афганцями готовий надавати допомогу правоохоронцям у забезпеченні громадського порядку на акціях.

А голова міської профспілки працівників освіти Петро Соловей звернувся з пропозицією написати заяву Президенту України Віктору Януковичу: не вводити у країні надзвичайний стан, щоб не загострювати протистояння в державі.

Результатом зустрічі стало прийняте одноголосне рішення створити громадську раду «Вінницький Євромайдан», куди увійшли всі присутні у залі представники громадськості, молоді, вінницьких медіа, депутати міської ради від «Совісті України», «Удару», «Фронту змін», «Батьківщини» та Партії Регіонів.

Щодо місця проведення мирних акцій, то більшістю голосів обрали площу Театральну, з якої, власне, і розпочався вінницький Євромайдан в ніч на 22 листопада, куди фронтмен гурту «ТІК» Віктор Бронюк запросив вінничан через соціальні мережі. У найкоротші терміни там буде встановлено сцену, звукове та світлове обладнання, пункти обігріву та медичної допомоги, біотуалети. Також було прийнято рішення, що там постійно будуть чергувати депутати міської ради. Крім того, міські депутати вирішили провести зустрічі із своїми виборцями, щоб донести до них цю інформацію.



Переглядів: 7121
Поширень: 0