Заступник голови ОДА Роман Аксельрод, Голова облради Сергій Татусяк та Керівник проекту DESPRO в Україні Оксана Гарнець, підписавши документ, дали можливість розпочати реалізацію на Вінниччині III фазі проекту.

5 грудня у Вінниці підписано Меморандум про III фазу Швейцарсько-Українського проекту DESPRО

«Практика залучення міжнародної технічної допомоги, яка використовується у світі, набуває дедалі більшого розвитку в Україні та на Вінниччині. Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні DESPRO» розпочав свою діяльність в області ще у 2007 році. Цим проектом у нашому регіоні визначено цільові райони – Калинівський, Тульчинський та Іллінецький, – які успішно реалізують власні ініціативи» - наголосив Роман Аксельрод. За його словами найперша умова успіху в реалізації будь-якого проекту – це підтримка його громадою, налагодження партнерських відносин та фінансова підтримка з боку місцевих бюджетів.

5 грудня у Вінниці підписано Меморандум про III фазу Швейцарсько-Українського проекту DESPRО

У 2012 році Проект DESPRO в рамках 9-го обласного конкурсу розвитку територіальних громад надав допомогу 6-ти громадам області у реалізації їх ініціатив. Свої зобов’язання виконали всі сторони – як обласна влада, так і місцева. Модель децентралізованого водопостачання за участі громади доводить свою ефективність і допомагає виконати низку важливих завдань, як для розвитку окремої громади, так і для регіону в цілому. «Варто зауважити, що саме забезпечення населення якісним водопостачанням визначено одним із пріоритетів діяльності обласної влади на 2014 рік. Для нас мають цінність не тільки інвестиції, які надійшли в область, але й той досвід, який вдалось передати нашим громадам»,- відзначив Роман Аксельрод.

Під час зустрічі Оксана Гарнець зауважила, що Вінницька область є флагманом у реалізації проекту в Україні. Зі свого боку С.Татусяк висловив сподівання, що третя фаза буде ще більш успішною. «Експертну оцінку пройшли територіальні громади, які вже сьогодні мають проектно-кошторисну документацію, на загальну суму майже 17 млн.грн. Будівництво сільських водогонів і паралельно будівництво доріг – це пріоритети для інфраструктури області у 2014 році. Зрозуміло, що власних ресурсів на ці завдання нам не вистачить, тому такий формат співпраці, як з DESPRO, вихід для регіону» прокоментував голова облради.

Оксана Гарнець назвала ще один допоміжний фактор у III фазі проекту – це ухвалення місцевими радами стратегічних планів розвитку. – Я рада, що сільські громади на сьогоднішній день мають плани розвитку. Вінниччина знову це зробила першою. В інших регіонах такого нема. Тому ми хочемо вивчити запропоновані плани розвитку і взяти їх за взірець для інших областей, де працює DESPRO, – повідомила О.Гарнець. Експерт додала, що у III фазі (2013-2017рр.) на Вінниччині вони мають намір реалізувати 12 проектів з водопостачання на суму 8 млн. грн. Втім, зауважила, що область може вести мову із Центральним Бюро Швейцарсько-Українського проекту про збільшення суми. Представнки влади подякували Оксані Гарнець за успішну реалізацію попередньої фази проекту, завдяки якій 11 тисяч жителів трьох районів області отримали централізоване водопостачання. Цього разу проект планує охопити всю область.

Для довідки:

DESPRO

Швейцарсько-Український проект «Підтримка децентралізації в Україні» розпочав реалізацію у Вінницькій області з липня 2007 року.У I Фазі участь у проекті приймали територіальні громади трьох районів: Калинівського, Іллінецького та Тульчинського районів, а саме 18 сільських територіальних громадах. Мета проекту DesPro повністю співпадає з намаганням місцевих органів влади забезпечити надання результативних, ефективних та доступних за ціною послуг у сфері водопостачання, а також соціальних послуг, базуючись на принципах децентралізації.Протягом 2007-09 р. р. у межах 1 та 2 раундів конкурсу проектів DESPRO загалом реалізовано у 3 цільових районах області: Тульчинському – 9 проектів, Калинівському – 6 проектів та Іллінецькому – 5 проектів.Загалом, завдяки реалізації I Фази проекту DesPro в область залучено інвестицій на суму майже 4,5 млн.грн., з них ДесПро – 2,08 млн.грн., громадяни – 1,5 млн.грн., внесок бюджетів та інших джерел фінансування - 920 тис.грн., з яких в 2009 році з обласного бюджету на завершення реалізації проектів у Тульчинському та Іллінецькому районах виділено 170 тис.грн..За результатами виконання I Фази проекту, протягом 2007-2009 років, у сільських територіальних громадах прокладено 47,2 кілометри водогону, замінено (встановлено) 13 насосів, відремонтовано (встановлено) 5 водонапірних веж, збудовано (відремонтовано) 7 свердловин загальною глибиною 198 метрів, забезпечено водою 530 сімей (домогосподарств) близько 1400 жителів. Найбільшим досягненням під час реалізації проекту є не лише відновлення водопроводів та реконструкція водопровідних мереж, а й те, що побудована ціла система за якою територіальна громада несе повну відповідальність за обслуговування водопровідних мереж, формування тарифів на воду та ремонті роботи.Окрім того сам проект є надзвичайно важливим не лише з технічної точки зору але й навчальної, в рамках Despro проведені семінари-навчання для всіх громад та районних координаторів з питань підготовки, реалізації проектів та семінари з питань обрахунку тарифів на надання послуг з водопостачання.Успішна реалізація проекту дозволила жителям отримати доступ до якісної води для особистого та господарського використання, повірити у власні сили і досягнути результат, який ще рік тому здавався неможливим.

II Фаза

У листопаді 2010 року пройшов конкурсний відбір проектів ІІ Фази реалізації Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. DESPRO має на меті забезпечення надання результативних, ефективних та доступних за ціною послуг у сфері водопостачання та у соціальній сфері в межах децентралізованих структур. Цільовими регіонами DESPRO є Автономна Республіка Крим (Бахчисарайський, Ленінський та Нижньогірський райони), Вінницька (Калинівський, Тульчинський та Іллінецький райони) та Сумська (Кролевецький, Конотопський та Роменський) області. Мета - сприяння покращенню якості та доступу населення сіл та селищ до послуг водопостачання шляхом впровадження децентралізованих механізмів надання послуг. У Вінницькій області відібрано 10 проектів , а саме: Іллінецький район – села Іллінецьке, Чортория, Россоховате, Городок; Калинівський район – села Комунарівка, Нова Гребля, Черепашинці; Тульчинський район – села Ганнопіль, Клебань, с. Суворівське. Загальна вартість проектів 7 млн. 917 тис.грн., з яких 2,2 млн.грн. кошти Проекту DESPRO, інші кошти це внесок місцевих бюджетів та громад.Кошти проекту DesPro можуть покривати до 60% від загальної вартості проекту. Решта – не менш як 40% від загальної вартості проекту – має покриватися фінансовим внеском організації-виконавця, організацій-співвиконавців (у тому числі місцевих бюджетів). При цьому розмір часток організації-виконавця та організацій-співвиконавців не регламентується. Сума фінансового внеску (гранту) проекту DesPro може становити до 240 тис. грн.Також, в рамках 9-го обласного конкурсу розвитку територіальних громад в 2012 році на реалізацію проектів з водопостачання 6 із 12 територіальних громад Вінницької області шляхом конкурсного відбору отримали гранти від Проекту DESPRO загальною вартістю понад 1,3 млн.грн.. Тиврівський район - с. Урожайне, с. Лани;Томашпільський район - с. Високе;Піщанський район - с. Дмитрашівка;Погребищенський район - с.Дзюньків;Хмільницький район – с. Крижанівка.Варто відмітити, що пріоритет надавався територіальним громадам, які не входять до 3-ох цільових районів Вінницької області в яких Проект DESPRO працює вже не один рік. Це дало можливість іншим громадам отримати досвід роботи з міжнародними фондами і суттєво покращити якість водопостачання у своїй місцевості.



Переглядів: 5506
Поширень: 0