В рамках підготовчої фази проекту з електронного врядування 9 грудня область відвідали експерти Швейцарського бюро співробітництва в Україні Йорданка Томкова та Крістоф Зайдліц. Вони ознайомилися з роботою Центру адміністративних послуг «Прозорий офіс» Вінницької міської ради та зустрілися з керівництвом області.

експерти Швейцарського бюро співробітництва в Україні зустрілись з керівництвом області

Голова обласної Ради презентував швейцарським гостям напрацювання нашого регіону у галузі електронного урядування та надання адміністративних послуг. Він також повідомив те, що в кожному районі області до 1 січня заплановано розпочати роботу Центрів надання адміністративних послуг, які дозволять значно спростити отримання громадянами краю різноманітних адмінпослуг та мінімізувати вплив особистісного фактору на прийняття рішень.

Старший експерт з урядування, моніторингу і оцінки Швейцарського бюро співробітництва в Україні Йорданка Томкова зазначила, що експерти розробляють дизайн нового проекту у сфері електронного врядування. Вона повідомила, що протягом 2014-2017 років цей проект впроваджуватиметься за фінансової підтримки Швейцарського бюро співробітництва у двох-трьох відібраних регіонах і передбачатиме розробку інформаційних систем, які забезпечують електронну взаємодію між різними рівнями місцевої влади та більш тісну співпрацю громади і влади.

Вінниччина ввійшла до обмеженого переліку областей – можливих учасників проекту. Йдеться про довгостроковий – терміном на 4 роки – проект, на реалізацію якого Швейцарська конфедерація загалом виділяє 4 мільйони швейцарських франків (на усі три області, які буде відібрано у кінцевому підсумку). Зі слів експерта, сьогодні розроблено кілька критеріїв для відбору регіону, з яким співпрацюватиме Швейцарське бюро у питання електронного урядування. Остаточний вибір буде зроблено на початку наступного року, а вже з липня очікується старт проекту.

Експерти для дослідження вибрали 8 областей України та уже відвідали Івано-Франківську, Львівську, Волинську та Київську області.

В ході зустрічі відбулось обговорення питань щодо впровадження проекту з е-врядування у Вінницькій області. Зокрема, було охарактеризовано можливості доступу до мережі Інтернет на Вінниччині, досвід впровадження проектів з електронного врядування у м.Вінниця, доступність он-лайн послуг для громадян міста, досвід та перспективи впровадження інформаційних систем для забезпечення електронної взаємодії між різними рівнями органів влади. З поміж інших питань, що піднімались у ході зустрічі, було обговорення ключових переваг створення Центрів надання адміністративних послуг у Вінницькій області, основні аспекти впровадження інформаційної системи для забезпечення електронної взаємодії між різними рівнями органів виконавчої влади області, а також співпраця громадських організацій Вінниччини з органами влади в сфері розробки та реалізації проектів і програм в сфері е-врядування.

Для довідки:
На початку 90-х років Швейцарія визнала незалежність України і з того часу надає допомогу Україні через двосторонні та багатосторонні проекти співробітництва. У 1997 році Швейцарія та Україна уклали двосторонню угоду щодо технічної співпраці, в рамках якої в Києві було відкрито Швейцарське бюро співробітництва для координації та підтримки програм в Україні. Швейцарське бюро співробітництва провадить діяльність від імені двох державних організацій – Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (ШАРС/SDC), яка входить до складу Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії, та Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (ДСШЕП/SECO), який є частиною Федерального Департаменту Швейцарії з економічних питань.
З 2000 року дві швейцарські агенції – ШАРС та ДСШЕП спільно утримують Швейцарське бюро співробітництва в Києві. Це Бюро є складовою Посольства Швейцарії в Україні. Воно відіграє ключову роль в управлінні Швейцарською програмою співробітництва в Україні, оскільки відповідає за планування та реалізацію програм/проектів та визначає основні засади співпраці для наших партнерів у Швейцарії та в Україні.
Швейцарська програма співробітництва в Україні спрямована на підтримку чотирьох основних напрямків: місцеве самоврядування та публічні послуги, репродуктивне здоров’я, фінансова та економічна стійкість, стале використання енергоресурсів, непрофільна програма.
 



Переглядів: 4180
Поширень: 0