16 грудня у приміщенні обласної бібліотеки ім. Тімірязєва відбулося нагородження переможців і учасників конкурсу по збору використаних батарейок в місті. Захід є фінальним етапом проекту «Бізнес для екології. Збільшення конкурентоспроможності українських підприємств за рахунок розвитку сучасних систем збору небезпечних відходів», що реалізує польське Товариство «Інтеграція Європа – Схід» у межах програми польського співробітництва з розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Регіональними партнерами в реалізації проекту виступили Вінницький регіональний центр інформації „Креатив” та Благодійний Фонд „Подільська громада”.

Вінничани за два місяці зібрали більше тонни використаних батарейок

Конкурс по збору використаних батарейок було оголошено півроку тому, однак активна його фаза розпочалася з настанням навчального року. Його метою було підвищення обізнаності вінничан щодо правильної утилізації небезпечних електронних відходів. Ця тема є надзвичайно актуальною сьогодні, адже щодня в Україні викидають 10-12 тонн пальчикових батарейок. Одна ж батарейка забруднює 20 кв. м землі або 400 літрів води, оскільки містить важкі метали та хімію.

Вінничани за два місяці зібрали більше тонни використаних батарейок

До конкурсу долучилося 24 вінницьких заклади та установи (з низ 18 – це школи), яким безкоштовно було надано контейнери для збору елементів живлення. Фактично протягом двох місяців вінничанами було зібрано 1105,6 кг використаних батарейок. «Цей захід перш за все дав можливість дітям зрозуміти, що своїми елементарними щоденними вчинками ми можемо покращувати стан навколишнього природного середовища», - каже виконавчий директор БФ «Подільська громада» Андрій Дручинський. Проблема утилізації використаних елементів живлення в Україні стоїть досить гостро, адже на території нашої держави немає жодного підприємства, яке б займалося переробкою та знешкодженням таких відходів. Тому Міністерство охорони навколишнього природного середовища, до якого благодійний фонд звертався з проханням посприяти у проведенні проекту, рекомендувало передавати використані батарейки на зберігання до одного з житомирських підприємств, яке має ліцензію на зберігання таких відходів. В подальшому Міністерство буде вирішувати, куди саме вони будуть відправлятися на переробку.

Вінничани за два місяці зібрали більше тонни використаних батарейок

За результатами конкурсу перемогу перше місце здобула школа №29, зібравши 195,5 кг вживаних батарейок. У подарунок навчальний заклад отримав телевізор. Друге та третє місце посіли відповідно школи №35 та №2, які отримали ноутбук і фотоапарат. Всі інші учасники конкурсу отримали заохочувальні призи.

Вінничани за два місяці зібрали більше тонни використаних батарейок

За словами координатора проекту польського Товариства «Інтеграція Європа – Схід» Кшиштофа Каліти, конкурс був лише першим кроком, поштовхом для подальшої реалізації проекту. Відтак, місця збору батарейок функціонуватимуть і надалі. Дізнатися про них можна на сайті проекту: http://batarejka.ekooperacja.eu/uk. Такі пункти збору розміщені в школах №2, 5, 8, 11, 13, 16, 19, 21, 23, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 35, 10, школі-ліцеї смт. Стрижавка, а також у педагогічному і технічному університетах, в офісах громадських організацій, підприємств та в обласній бібліотеці ім. Тімірязєва.

Вінничани за два місяці зібрали більше тонни використаних батарейок



Переглядів: 4269
Поширень: 0