Керівництво та управління черговими силами з протиповітряної оборони держави здійснюється з командного центру Повітряних Сил ЗС України, що у Вінниці. Цілодобово тут несе службу чергова зміна військовослужбовців, якою керує оперативний черговий. У Новорічну ніч на бойовому посту мирний спокій українських громадян пильнуватиме чергова зміна на чолі з полковником Андрієм Василенком.

Вінницькі військовослужбовці першими зустрінуть Діда Мороза

Серед тих, кому випала нагода зустрічати бій новорічних курантів на бойовому посту, і вінницькі зв’язківці – військовослужбовці об’єднаного інформаційно-телекомунікаційного вузла, який очолює полковник Олександр Коротков.

– Форс-мажорних подарунків Дід Мороз у Новорічну ніч ще не приносив, – стверджує начальник штабу частини підполковник Віктор Ясинський, – і, зважаючи на те, що ми працюємо на випередження, бути їх не повинно. Та в разі чого, я впевнений, що зв’язок, як і бойові обслуги чергових дивізіонів та визначені екіпажі винищувачів чергових ланок авіаційних бригад, не підведуть у будь-якій ситуації.

Вінницькі військовослужбовці першими зустрінуть Діда Мороза

Як повідомив тимчасово виконуючий обов’язки командувача Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Дроздов, бойове чергування в Новорічну ніч проходитиме в звичному режимі. Оперативні служби працюватимуть у тісній взаємодії зі своїми колегами із сусідніх держав.

Командування Повітряних Сил приділяє особливу увагу питанням протидії проявам повітряного тероризму та контролю над порядком використання повітряного простору нашої держави.

Вінницькі військовослужбовці першими зустрінуть Діда Мороза

– З цією метою організована і здійснюється постійна взаємодія пунктів управління чергових сил і суб’єктів боротьби з тероризмом, в тому числі із Антитерористичним центром при Службі безпеки України, Управлінням державної охорони та державними органами, які здійснюють обслуговування повітряного простору України, – повідомив тимчасово виконуючий обов’язки командувача Повітряних Сил.

Вінницькі військовослужбовці першими зустрінуть Діда Мороза

Необхідно додати, що чергові сили з протиповітряної оборони держави здійснюють постійний контроль порядку використання повітряного простору. У середньому за добу вони супроводжують понад 1300 повітряних цілей. Протягом 2013 року черговими силами з протиповітряної оборони держави виявлено i забезпечено контроль польотів над територією та поблизу державного кордону України близько 520 тисяч повітряних суден. З початку цього року особовим складом чергових бойових обслуг Повітряних Сил Збройних Сил України виявлено та припинено 45 порушень правил використання повітряного простору. Зафіксовано 6 порушень державного кордону в повітряному просторі.

Довідково:

Повітряні Сили – вид Збройних Сил України, який в умовах мирного часу несе бойове чергування з протиповітряної оборони, виконує бойове завдання з охорони Державного кордону України у повітряному просторі, протиповітряної оборони важливих державних об’єктів та припинення протиправних дій повітряних суден у повітряному просторі України.

Система протиповітряної оборони здійснює охорону Державного кордону України у повітряному просторі, здійснює контроль за дотриманням встановленого порядку використання повітряного простору над територією України (603,7 тис. км. кв.). Також попереджує спроби порушень повітряних кордонів держави (загальна протяжність – майже 7000 км, у тому числі 5600 км – сухопутного і 1400 км – морського), забезпечує контроль за перельотами повітряних суден через Державний кордон з дев’ятьма країнами світу.

До бойового чергування з протиповітряної оборони щоденно залучаються понад 2200 чоловік особового складу та близько 400 одиниць озброєння і військової техніки. Це - підрозділи радіотехнічних військ, зенітних ракетних військ, екіпажі винищувальної авіації, які спроможні у визначені терміни виконати завдання по реагуванню на любу форс-мажорну ситуацію, яка може виникнути у нашому повітряному просторі.

На захисті повітряного простору України знаходяться літаки третього та четвертого покоління – бомбардувальники Су-24М, винищувачі Су-27 та МіГ-29, штурмовики Су-25, розвідники Су-24мр, транспортні літаки Ан-26 та Іл-76. Зенітні ракетні війська оснащені високоефективними зенітними ракетними комплексами дальньої дії С-200В та середньої та малої дальності С-300, Бук-М1.



Переглядів: 3624
Поширень: 0