Мова йтиме про об’єднаний інформаційно-телекомунікаційний вузол зв’язку, яким керує досвідчений командир – полковник Олександр Коротков. За підсумками 2013 навчального року частина стала кращою у виді серед усіх частин зв’язку. В урочистій обстановці командувач Повітряних Сил ЗС України генерал-полковник Юрій Байдак вручив командиру перехідний вимпел із надписом “Кращій частині зв’язку”. Слід зазначити, що вінницькі зв’язківці “відібрали” цей вимпел у львів’ян – окремого полку зв’язку. Галичани аж три роки поспіль були кращими зв’язківцями, але цього разу підлеглим полковника Короткова таки вдалося схилити шальки терезів на свій бік.

командувач Повітряних Сил ЗС України генерал-полковник Юрій Байдак вручив командиру перехідний вимпел із надписом “Кращій частині зв’язку”

Об’єднаний інформаційно-телекомунікаційний вузол зв’язку розташований у Вінниці. У мирний час він забезпечує надійним та безперебійним зв’язком управлінські функції виду, зокрема командування Повітряних Сил – серце виду. У його складі, окрім управління, три стаціонарні вузла та центр інформаційних систем. Щодня військовослужбовці заступають на бойове чергування в системі протиповітряної оборони держави. Це близько третини всього особового складу. Частина полковника Олександра Короткова є особливою, адже тут служить близько півтисячі зв’язківців, серед яких 60 відсотків – представниці чарівної статі. Такий жіночий “десант” в частині і надихає, і потребує особливого ставлення у повсякденній діяльності. Щоправда, за словами керівництва частини, ніяких “військових” поблажок, крім особливого ставлення, до жінок не передбачено. Усі виконують бойову роботу і нічим не поступаються сильній статі.

У частин зв’язку змінився лідер

До речі, про це, та інше зовсім недавно говорили у Вінниці під час семінару “Гендерна культура у сфері безпеки”. Керівництво частини завжди бере активну участь у подібних заходах. Так і цього разу: на семінар делегували більше десяти жінок-військовослужбовців. Перед організаторами та присутніми виступила старший прапорщик Олена Доброва – інженер відділення передавальних радіопристроїв вузла зв’язку. Вона розповіла, як жінки в частині несуть службу, як активно реалізують себе в усіх, без винятку, сферах суспільної діяльності.

– У Вінницькому гарнізоні в минулому році на службу за контрактом пішла рекордна кількість жінок, – сказала вона під час виступу. – Одягнути військову форму забажали аж півсотні молодих дівчат. Вони з радістю прийшли до нашої частини та прийняли Присягу на вірність Українському народу. Сьогодні жінки активно реалізують себе в усіх, без винятку, сферах суспільної діяльності, зокрема і у сфері захисту нашої Вітчизни.

Олександр КоротковПісля низки організаційних заходів, яких останнім часом в українському війську проводиться чимало, військова частина полковника Олександра Короткова, по-суті вважається молодою. Проте командиру вдалось зберегти не тільки її попередню п’ятнадцятирічну історію, але й найкращі традиції, що передаються воїнами-зв’язківцями з покоління до покоління. Офіційно ж свій перший наказ командир окремого інформаційно-телекомунікаційного вузла зв’язку підписав 25 червня 2011 року. З того дня, часу, щоб проявити власні лідерські якості, він мав більш ніж достатньо і зумів згуртувати справжній дружній професійний коллектив однодумців.

Основу підрозділів склали люди, які прослужили чимало років, показали себе фахівцями високого рівня. Вже через шість місяців від дня створення об’єднаний вузол під командуванням полковника Олександра Короткова перетворився на високоефективну ланку військового зв’язку.

Слід зазначити, що після реорганізації органи управління, штаб, служби частини довелося створювати “з нуля”. Керувати по-новому вчились усі. Навіть маючи відповідну вислугу та попередній досвід служби, офіцери управління одразу відчули вагу відповідальності за впровадження новітніх технологій у підтримання бойової готовності. Вчились відчувати особисту відповідальність за результат загальної справи.

Розпочалось активне переоснащення підрозділів. Оскільки ключові центри не виходили з системи бойового чергування, особовий склад перенавчався на місцях служби, опановував нову техніку, засвоював специфіку сучасних підходів до інформаційних систем. Основа підрозділів –військовослужбовці-контрактники.

У частин зв’язку змінився лідер

На сьогодні командир не без гордості оцінює як перші результати: рівень управління та виконання відповідають сучасним вимогам, так і нинішнє досягнення – визнання частини кращою у виді. В першу чергу, полковник Коротков наголошує на якості роботи командирів підрозділів. На його тверде переконання, оголошений у 2012 році в Збройних Силах “Рік командира-лідера” для офіцерів ротної ланки не повинен закінчуватися з підведенням підсумків. Саме командування ротою, центром, вузлом завершує формування лідерських якостей, отриманих ще під час навчання у військових навчальних закладах. Одразу окреслюється потенціал офіцера та перспективи подальшого просування по службі.

У частин зв’язку змінився лідер

Із березня 2012 року військова частина розпочала з ритуалу, що не так давно увійшов у життя Збройних Сил. Щорічно, починаючи з 2009 року, армійські колективи відзначають День професійного сержанта. Саме військовослужбовці контрактної служби, у першу чергу сержанти, роками набувають майстерності на бойових постах. Вони спроможні виконувати по декілька функцій, вести підлеглих за відсутності офіцера. З часом високопрофесійні сержанти та старшини стають першими наставниками молоді, з успіхом передають премудрості та особливості бойової служби, що не прописані у жодному документі чи настанові, роблять військовослужбовця незамінним у справі. Це такі ж лідери, що задають тон у роботі всієї команди.

Тож залишається лише привітати особовий склад частини із серйозним здобутком у 2013 році і побажати подальших успіхів.



Переглядів: 6331
Поширень: 0