Сьогодні ж зранку працівники ТТУ спробували вмовити мітингувальників, аби ті пропускали трамваї і тролейбуси на Соборній. І справді, після перемовин, трамваї рушили з місця. Але ненадовго. Що завадило досягти компромісу, розповідає керівник Вінницького Трамвайно-тролейбусного управління Микола Форманюк. Він був у числі тих, хто вів переговори з вінницькими майданівцями.

- На вашу думку, чому розмова про розблокування центру Вінниці не склалася?

- Ми приїхали абсолютно з мирними намірами – це приїхали робітники ТТУ, які вранці розібрали барикаду на Центральному мосту. Потім ці ж люди поїхали і домовились з протестантами - розблокували Тролейбусне депо на Першотравневій. І коли знову перекрили Театральну, ці ж самі працівники ТТУ приїхали, щоб поговорити з людьми про те, аби розблокувати вулицю Соборну. На жаль, нам цього не дали зробити. Ми вже і домовились з людьми, які ходили по пішохідному переходу… Але потім знайшлися ті, які просто перевернули ситуацію зовсім в інший бік. Наче якась провокація. Вони почали говорити, що я є член партії Регіонів, що я тітушка і привіз тітушок. Для нас це дуже образливо. Адже приїхали комунальники, які хотіли просто-напросто, щоб у нашому місті була налагоджена нормальна життєдіяльність. Ми, працівники ТТУ, маємо перевозити людей.

- З ким ви приїхали і кого назвали «тітушками»?

- Я приїхав з працівниками ТТУ, шляхового управління, енергоуправління і працівниками решти комунальних підприємств міста. Ці люди всього лише хотіли переконати мітингувальників у тому, що транспорт має працювати, бо це забезпечує нормальну життєдіяльність міста.

- Знаю, що сьогодні ж біля тролейбусного депо була провокація. Що там сталося?

- Це було після того, як ми розблокували міст і приїхали до тролейбусного депо. Там молоді люди, у масках, кинули на територію депо димову шашку. Шашка була запущена у тих працівників, які стояли біля тролейбусів і чекали свій виїзд. Тобто провокували на конфлікт. Але ми люди толерантні і на провокацію не підемо. Тому - домовлялися. Мирно. Перемовини йшли дві години. І ми все ж домовились - тролейбуси випустили на лінію. Але, на жаль, не надовго.

- Як вмовляли «гостей»?

- Запитували: який у них зиск від того, що вони заблокували транспорт? Що з цього? Люди ще більше обурюються через те, що не ходить транспорт. Не багато ж людей, які блокують. Решта мітингувальників – мирні люди, які стоять на майдані, протестують і ніхто їм не заважає. На Театральній площі встановлено сцену, було місце для обігріву. Навпаки, ми - з ними. Вінницький транспорт їздить з прапорцями Євросоюзу і України.

- Ви сказали, що не є членом партії Регіонів. Коли вийшли з партії?

- Я це рішення прийняв уже давно – заява написана. При нагоді зустрінусь з головою виконкому місцевого осередку і передам її. До того ж, це моє особисте рішення і винести його на широкий загал, робити якусь гучну заяву… Словом, саморекламою і піаром займатися не маю бажання. Так, я до початку всіх цих подій підтримував цю політичну силу. Але на те, що в останні місяці відбувається у державі, не підтримую. Вважаю, треба сідати за стіл переговорів, забрати зброю... Я - за мирне вирішення конфлікту. Але… ті ж люди, які мене звинувачували, колись були дуже великими прихильниками партії Регіонів. Вони з ними дружили, вони з ними їздили відпочивали… На а сьогодні дуже просто сказати: «він мені уже не друг!». То яка мораль у цієї людини? Так швидко «перевдягатися» не можна. Це не по-людськи.

- Як відповідали на закиди, що ви член партії Регіонів?

- У такій ситуації, коли тебе провокують, щось відповідати на закиди - безрезультатно. Насправді, їм було байдуже до відповіді. Це – емоції, які не приводять до компромісної розмови. У такій ситуації нікому нічого не докажеш.

- Як сьогодні ходить транспорт у Вінниці?

- Центр заблокований. Але все ж таки ми забезпечуємо, як можемо, рух транспорту. Трамваї – це Вишенька-Барське шосе, Електромережа-Барське шосе. Тролейбуси ходять так само: Вишенька-Площа Гагаріна і в зворотньму напрямку. Тролейбуси пустили через Київський міст, але Театральну заблокували – тож ми зупинилися. По Замостю: ВПЗ-Лугова, Залізничний вокзал – ВПЗ… Тобто ми вимушено розірвали на дві частини місто. Але ж хто користується комунальним транспортом? Їздить в основному пільгова категорія людей: це діти, пенсіонери, інваліди і малозабезпечені. Ті, до яких у нас на сьогодні є претензії, їздять у «Мерседесах» і літають на літаках. Вони у трамваях і тролейбусах не їздять. Але зараз дуже багато було скарг на адресу підприємства, що діти не можуть добратися зі школи й до школи, хтось не може дістатися до лікарні і з лікарні. Тобто звичайні життєйські моменти.

Спілкувалася Ганна Коваль



Переглядів: 5649
Поширень: 0