24 березня ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» за підтримки Вінницької міської ради і Міжнародного фонду «Відродження» у Вінниці провело конференцію «Муніципальні стратегії розвитку електронного врядування в Україні». У ній взяли участь представники органів місцевого самоврядування та неурядових організацій, які задіяні та зацікавлені в розвитку електронного урядування і електронної демократії в Україні.

Ця конференція є підведення підсумків проекту «Посилення спроможності громадянського суспільства у розвитку публічного Е-урядування на рівні органів місцевого самоврядування». Учасники беруть участь в обговоренні теперішнього стану та перспектив взаємодії органів місцевого самоврядування й неурядових організацій в напрямку впровадження та розвитку системи електронного урядування, особливостей формування муніципальних стратегій та програм розвитку Е-урядування тощо.

«Електронне врядування на сьогоднішній день – це не якась забаганка чи переведення роботи з паперового вигляду в електронний, а виклик сучасності, на який необхідно реагувати, - зазначає виконавчий директор ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Олег Левченко. - Перш за все електронне врядування стандартизує всі процедури у функціонуванні органів влади як місцевої, так і державної. Воно є інструментом, який дозволить значно швидше та ефективніше як контролювати виконання послуг, так і надавати доступ до них самим громадянам». За словами Олега Левченка, на сьогоднішній день спільними зусиллями громадських організацій, Вінницької міської ради та експертів сфери електронного врядування у Вінниці розробляється Концепція розвитку електронного врядування, яка передбачає його розвиток у кожній з сфер та напрямків Стратегії міста «Вінниця-2020». В подальшому Концепцію буде винесено на громадське обговорення та затверджено.

Як зазначає заступник міського голови Володимир Слишинський, питання впровадження електронного врядування на сьогодні є актуальним як ніколи, адже одним з основних завдань теперішнього уряду є максимальне делегування повноважень органам місцевого самоврядування і залучення громадян до участі у керуванні процесами міст: «Ці речі абсолютно неможливо було б реалізувати, якщо б не було електронної системи врядування містом. І той позитивний досвід та напрацювання, які вже створені Вінницькою міською радою за сприяння «Подільської агенції регіонального розвитку» та фонду «Відродження», можна поширювати по всій державі». Також він зауважує, що саме за допомогою електронного врядування і участі громадян в управлінні різними процесами можна якнайефективніше попереджати прояви корупції. Тому що коли громадяни можуть здійснювати контроль за прийняттям рішення чиновників, входити до баз даних – це з одного боку забезпечує прозорість влади, а з іншого – зменшує можливість здійснення чиновниками корупційних діянь. У Вінницькій міській раді при наданні послуг існують чіткі та жорсткі алгоритми, які не дають можливості чиновникам приймати рішення на свій розсуд.

За словами менеджера програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження» Софії Голоти, на сьогоднішній день у різних міст держави є досить багато гарних напрацювань в сфері електронного урядування і їх варто поширювати та впроваджувати по всій території України. Над розвитком електронного врядування в Україні фонд «Відродження» працює з 2006 року і з того часу взяв участь у реалізації багатьох проектів. Однак починав фонд працювати в цьому напрямку саме з Вінниці. «Ми вже маємо загальне бачення розвитку електронного врядування в Україні, тому я переконана, що впровадження цих реформ на території всієї країни будуть мати успіх», - зазначає Софія Голота.

Також у цьому році у Вінниці буде впроваджено пілотний проект «Прозоре місто» на основі словацького досвіду. Дана модель електронного управління дозволить мешканцям міста за допомогою комп’ютера та мобільних пристроїв вільно ознайомлюватися з механізмами роботи влади та прийняттям рішень на різних етапах.
 



Переглядів: 4675
Поширень: 0