Парк Дружби народів – це перший об’єкт, який буде розвиватись за участю громадськості. До розробки концепції розвитку цього парку долучився БФ «Подільська громада», волонтери та вінничани, які проживають поруч і хочуть, щоб парк ожив, став цікавим і багатофункціональним. Ідея розвитку парку Дружби народів полягає в тому, щоб зробити цю зону відпочинку зручною та функціональною, і разом з тим зберегти атмосферу лісу у його природному вигляді. Планується, що в результаті реалізації цього проекту тут будуть відведені місця для пікніків, відпочинку з дітьми, занять спортом, прогулянок з домашніми улюбленцями та багато чого іншого.

Літній театр, понтонний острів, канатний парк та багато інших цікавинок з’являться у парку Дружби народів

Концепцію розвитку парку Дружби народів вже розроблено, у ній зроблено аналіз існуючого стану речей та визначені подальші кроки щодо розвитку парку. Це досить ґрунтовний документ, над яким довгий час працювала робоча група під керівництвом секретаря міської ради Сергія Моргунова, до якої входили представники різних департаментів та громадських організацій. До роботи над концепцією залучались і швейцарські партнери Вінниці, які неодноразово приїздили до міста і ділились своїм досвідом у вирішенні таких питань.

Вже розроблена схема просторового зонування парку і зазначеними на них об’єктами. «У зоні № 3 планується створити Літній театр, де люди могли б проводити різні культурно-масові заходи, переглядати відеофільми під відкритим небом. У зоні № 4 здійснюватиметься прокат катамаранів та човнів. Планується, що в зоні № 5 буде створена пікнік-зона, куди люди могли б прийти і відпочити, а не розпалювати вогнища по всій території парку. Планується відновлення тенісних кортів, створення додаткових дитячих майданчиків, галявини для масштабних заходів, понтонного острову, канатного парку тощо. У цьому році в зоні № 10 ми плануємо облаштувати якісну площадку для пляжного волейболу. Важливим напрямком розвитку парку є екологічний простір. І нами вже почав реалізовуватися проект «Екологічна стежина для всіх», – каже виконавчий директор БФ «Подільська громада» Андрій Дручинський.

Сергій Моргунов та Андрій Дручинський

«Основана ідея реконструкції парку Дружби народів – залучити до облаштування парку самих жителів цього мікрорайону, щоб вони брали участь у розвитку цієї території. Це є світовим досвідом. Зокрема, у Швейцарії, певна зона береться на обслуговування громадськими організаціями, і до її розвитку долучаються мешканці: проводять там заходи, облаштовують, проводять реконструкцію. Але ми розуміємо, що на перших порах треба дати поштовх для розвитку парку, і однозначно потрібно на це виділяти певні кошти. Наприклад, на туалет, ливньовки, для закупівлі обладнання (катамарани, човни та інше), щоб потім парк міг заробляти кошти і вкладати їх у свій розвиток. У цьому році ми працюватимемо над тим, щоб встановити туалет, яким зможуть користуватися в тому числі й люди з обмеженими функціональними можливостями. Взагалі, парк буде жити, якщо він буде цікавим для людей, і якщо самі люди братимуть у його розвитку активну участь», – зазначив в.о. міського голови, секретар міської ради Сергій Моргунов під час об’їзду територією міста.

Сьогодні на одній з клумб центральної алеї парку за ініціативи громадської організації «Гармонія Всесвіту» посадили дерево щастя

Сьогодні на одній з клумб центральної алеї парку за ініціативи громадської організації «Гармонія Всесвіту» посадили дерево щастя, біля якого буде створена поляна щастя. «Цей вид дерева родом з Північної Америки. Воно цвіте квітами білого кольору у вигляді дзвіночків. Виростає до 15 метрів у висоту. Цвіте протягом червня і липня, а в серпні і до листопада квіти перетворюються у стручки розміром до 30 сантиметрів. У них дозріває насіння, після чого вони відкриваються. Ми сподіваємося, що ми зможемо виплекати дерево щастя, і вінничани стануть більш щасливими. Переконана, що дерево стане прикрасою парку», – переконана представник громадської організації «Гармонія Всесвіт» Наталя Глущук.

А в рамках сезонної підготовки території парку, яка вже йде повним ходом, тут проводять поточний ремонт та фарбування елементів інфраструктури (урни, лавочки, освітлення, покриття алей і доріжок), впорядковують квітники та газони, прибирають територію від сміття і гілля. Роботами займаються працівники парку, волонтери та комунальні служби.



Переглядів: 9550
Поширень: 0