Як відомо, 17 квітня віче на площі Небесної Сотні під заклики лідера «Народного трибуналу» Юрія Павленка, бізнесмена Віктора Малиновського і адвоката Валерія Палія до боротьби «із вінницькою мафією» продовжилось походом до мерії. Кілька десятків протестуючих намагались пройти всередину, аби передати резолюцію щодо, як вони переконані, незаконного будівництва стадіону та житла біля 18-ї школи, неправомірної діяльності «Архітектурно–будівельного сервісу» та ТОВ «ЖЕО». Коли ж охорона міськради відповіла, що всередину пропустить тільки представників мітингу, а не усіх, почалась штовханина із подальшою демонстрацією навиків кулачного бою.

Бійку біля міськради спровокував газовий балончик в руках Хорта?

Юрій Павленко, він же «Хорт», у бійці виявився ще й постраждалим – з натовпу він вибіг із подряпинами біля ока. Віктор Малиновський, очоливши ходу до міськради, за подіями лише спостерігав поруч, а Валерій Палій тим часом намагався розтягнути автоматичні двері у мерію.

Бійку біля міськради спровокував газовий балончик в руках Хорта?

За версією Юрія «Хорта», у бійку він потрапив випадково, мовляв, стояв і нікого не зачіпав, а у натовп його затягнули. За іншою ж версією, кулаки пішли у хід, коли в руках «Хорта» побачили газовий балончик. Момент, коли Юрій Павленко щось дістає з кишені, за яким його починають хапати за руки, видно на відеозаписі, починаючи з 1:30 хвилини:

Про те, що на мітинг прийшов із газовим балончиком поборник люстрації Юрій Павленко не приховує. Каже, що останнім часом із засобом самозахисту ходить постійно через погрози, які, начебто, лунають на його адресу, додаючи, що спецзасоби придбав торік, коли ще були у вільному продажі. Але застосовувати балончик, запевняє, не збирався. «Нападники були надто близько, все відбувалось у натовпі, тому й не використав, бо міг сам собі нашкодити», - відповідає Юрій Павленко. Так а навіщо тоді взагалі було діставати балончик, чим, можливо, і спровокував бійку?

Бійку біля міськради спровокував газовий балончик в руках Хорта?

Свою діяльність заради «картинки російським ЗМІ», а попередні відео «люстрації від Хорта» справді використали журналісти нашого агресивного східного сусіда, сам Юрій категорично заперечує. «Як український націоналіст, підігравати Росії я не можу за переконаннями», - відповідає він.

Заступник міського голови Володимир Слишинський, зіставляючи факти, дотримується іншої думки.

- Чомусь, як тільки загострюється ситуація на Сході Україні, тут же з’являється Хорт і підбурює людей у Вінниці, - розмірковує Володимир Слишинський. – 17 квітня була спроба блокувати роботу міської ради. Інакше, навіщо було пробиватись цілою юрбою всередину, хіба документ у канцелярію не могли занести один-двоє? І все виходить так, щоб показати – у Вінниці також неспокійно, що вигідно російській пропаганді.

Бійку біля міськради спровокував газовий балончик в руках Хорта?

Бійка під міськрадою була тільки продовженням «гарячого вінницького четверга». Все почалося ще зранку, коли під обласною радою козаки Володимира Воловодюка зчепилися з народною самообороною. Після тієї сутички міліція перевірила будиночок у дворі облради, де осіли хлопці Юрія Павленка з «Народного трибуналу». На це спонукав автомат, що красувався прямо на підвіконні.

Під час огляду будиночка міліція нічого забороненого, однак, не знайшла. Чотири «автомати», справді знайдені там, виявились дерев’яними муляжами, ще два – для гри у страйкбол. Юрій Павленко відповідає, що муляжі тримали для «занять із допризивної підготовки школярів».

Але історія з будинком цим не завершилась. Документи, згідно яких хлопці використовували приміщення, вилучено. Володимир Слишинський, який був присутній у той момент, відповідає, що юридичної сили ті папери не мали.

«Договір складений невірно. Акт прийому та передачі приміщення не підписаний, відтак є підстави вважати, що організація перебувала там незаконно», - каже заступник міського голови.

Що ж до можливості налагодити діалог із опонентами, Володимир Слишинський відгукується скептично:

- Діалог можливий з тим, хто його прагне. А вони шукають конфлікт. І щоб ми не робили, все одно щось буде не так. Ось тепер вони незадоволені, що площу Театральну перейменували на Небесної Сотні і хочуть визнання цього рішення незаконним. Але міська влада не буде під тиском йти  на поступки. У нас достатньо сили, аби не допустити дестабілізації ситуації і законними методами поставити їх на місце.



Переглядів: 7279
Поширень: 0