Олександр ДомбровськийПерспективи такого візиту в вересні у рамках посилення співробітництва між двома державами на регіональному рівні були обговорені під час нещодавньої зустрічі вінницького губернатора з польським політиком.

Приїзд впливового в Європі Олександра Квасневського після відкриття Генерального Консульства Польщі у Вінниці може означати для регіону новий етап не лише розвитку торговельно–економічних та культурних зв’язків між двома країнами, а й пожвавлення євроінтергаційних процесів. Польський екс-президент, який називає себе «активним адвокатом України», визначивши основним пріоритетом діяльності свого фонду підтримку в питаннях європейської інтеграції, може значно сприяти реалізації низки проектів, які задумала здійснити вінницька влада. Зокрема, створення центру вивчення європейських мов на базі польської школи, яку планують відкрити у Вінниці. Адже, як передбачається, у робочій програмі Квасневського, неодмінно буде пункт щодо спілкування з місцевими полонійними організаціями, які також підтримують цю ідею влади. Голова облдержадміністрації уточнив: «Квасневський приїде і для того, щоб зустрітися з молоддю, поспілкуватися зі студентами, почитати курс лекцій, і, звичайно, ми покажемо деякі наші соціальні проекти і, можливо, будемо їх разом реалізовувати у Вінницькій області».

Олександр Квасневський та Олександр ДомбровськийОкрім того, як повідомив Олександр Домбровський, Квасневський планує відвідати одне з кращих підприємств регіону з польськими інвестиціями – «Барлінек», яке вклало в економіку обласного центру понад 30 млн. євро та надало роботу близько 850 особам. Тому Вінницька область може сподіватися і на підтримку у плані «популяризації» своїх інвестиційних можливостей серед бізнесових кіл на батьківщині відомого поляка.

Очільник області припускає, що приїзд високого гостя може бути приуроченй як до відкриття Генконсульства Польщі у Вінниці, так і до Дня міста.

У будь-якому випадку уже саме перебування іноземного діяча такого рівня на Вінниччині стане непересічною подію, проте ймовірні результати візиту дозволять регіону зарахувати на свою користь значно більше очок.

Для довідки:
Між Вінницькою областю та Польщею історично склалися особливі стосунки. 2008 рік позначився спільним святкуванням півстолітнього ювілею побратимства з Келецьким, а сьогодні Сьвєнтокшиським воєводством. Сторони задекларували бажання продовжити міжрегіональну співпрацю і в наступні 50 років.

На сьогодні реалізується понад 60 партнерських угод між територіальними громадами Вінницької області та Польської Республіки. Співробітництво здійснюється на рівні районів, міст та місцевих громад у галузі економіки, екології, охорони здоров’я, культури, освіти, спорту та туризму.


Переглядів: 3180
Поширень: 0