Напередодні 69-ї річниці від Дня Перемоги у Вінниці  на території штабу Повітряних Сил Збройних Сил України відкрили Алею Слави. Тут розмістили чотири погруддя вінничан – Героїв Радянського Союзу. В офіційному відкритті Алеї Слави взяли участь Командувач Повітряних Сил ЗСУ, генерал-полковник Юрій Байдак, в.о. міського голови Сергій Моргунов та голова Вінницької ОДА Анатолій Олійник.

У Вінниці відкрили Алею слави

Ініціаторами створення Алеї Слави були вінницькі ветеранські організації. З такою пропозицією вони звернулися до міської ради. Як результат, за підтримки влади міста, було виготовлено погруддя чотирьох вінничан – Героїв  Радянського Союзу: Федора Дахновського, Петра Матієнка, Віталія Топольського та Володимира Шарапи. Їх розмістили на території філії Національного військово-історичного музею України – музею Повітряних Сил ЗСУ, де у 2009 році вже було встановлено два погруддя загиблих воїнів – Віктору Хасіну та Івану Жмурку. 8 травня, напередодні святкування Дня Перемоги, відбулося офіційне відкриття Алеї Слави, у якому взяли участь командування та особовий склад Повітряних Сил Збройних Сил України, керівництво міста та області.

У Вінниці відкрили Алею слави

«Ми вшановуємо світлу пам\'ять тих, хто ціною власного життя здобував Велику Перемогу та низько схиляємо голови перед тими, хто захищав Вітчизну від жорстоких агресорів, пережив роки окупації та пекло концтаборів, піднімав з руїн і відроджував рідний край, - з такими словами звернувся до присутніх Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України, генерал-полковник Юрій Байдак. - Обов’язок нинішніх поколінь – бути гідними продовжувачами справи переможців, що врятували нашу країну, які своєю мужністю і героїзмом довели всьому світу, що наша держава ніколи не скориться загарбникам».

У Вінниці відкрили Алею слави

А в. о. міського голови Сергій Моргунов нагадав, що саме Україна і Білорусь зазнали найбільших людських втрат під час війни. Говорив і про тих українських військових, які гинуть зараз на Сході України в ході антитерористичної операції: «Нещодавно керівництво Російської Федерації заявляло про те, що перемогу у Великій Вітчизняній війні можна було б здобути і без українців. Але ми всі знаємо, що кожний п’ятий, хто загинув під час війни – це був українець, кожен четвертий – білорус, а західні історики взагалі називають Україну і Білорусь «кривавими землями», тому що тут загинули мільйони мирного населення. Ніхто не міг подумати, що через 69 років на нашу країну насунеться зовнішній ворог: анексовано Крим, є намагання щодо відмежування східних земель від України. Вже загинуло 14 українських військовослужбовців, 66 чоловік поранені. Мудрі люди кажуть: «Хто не пам’ятає минулого – не має майбутнього». Ми завжди повинні пам’ятати про те, які жахіття були під час Великої Вітчизняної війни і максимально докласти зусиль для того, щоб в Україні був мир, злагода і головне – щоб держава наша була єдина і неділима». Пам\'ять українських військових та спецпризначенців, які загинули в ході проведення АТО, вшанували хвилиною мовчання.

У Вінниці відкрили Алею слави

Про теперішню ситуацію у східних регіонах країни говорив і губернатор Вінниччини Анатолій Олійник: «Сьогодні, в переддень 9 травня, на жаль, ми маємо тривожну ситуацію - ми втратили Крим, на сході агресор розхитує ситуацію. Але я глибоко переконаний в тому, що Бог дає нам шанс переосмислити все, і саме зараз сформуватися як нація, яка хоче жити у своїй суверенній, незалежній та сильній державі». ​



Переглядів: 8036
Поширень: 0