Пам’ятник Небесній Сотні у Вінниці встановлять після громадських обговорень. Попередньо, монумент з’явиться на однойменній площі (колишній Театральній) – там, де проводились збори вінничан, які відправлялись на київський Євромайдан.

Буде оголошено всеукраїнський конкурс на образ майбутнього пам’ятника, приймати пропозиції збираються незабаром, про що 12 травня розповіли ініціатори встановлення директор Подільської агенції регіонального розвитку Олег Левченко, фронтмен гурту «ТіК» та голова правління благодійного фонду «Подільська громада» Віктор Бронюк, виконавчий директор цього ж фонду Андрій Дручинський та голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк.

Пам’ятник Небесній Сотні у Вінниці творитимуть самі жителі міста

- Міська влада підтримала ініціативу спорудження пам’ятника Небесній Сотні на площі біля театру, - розповідає Олег Левченко. – Щоб через рік мати можливість відкрити пам’ятник, готуватися починаємо уже тепер, будемо проводити громадські слухання та збір коштів, вінничани гривнею зможуть підтвердити свою позицію.

Також, за словами Олега Левченка, секретар міської ради Сергій Моргунов пропонує встановити на Європейські площі пам’ятний знак, на якому увіковічнити імена вінничан, загиблих на київському Євромайдані та у боях на Сході України. Йдеться про Меморіал Слави, де викарбувані імена Героїв, які полягли за Вінниччину.

Концепцію майбутнього пам’ятника Небесній Сотні зможуть творити і обирати самі вінничани, кажуть ініціатори. Подати свої пропозиції можна буде на сайті «Подільської громади», де незабаром обіцяють оприлюднити подробиці проекту. За словами Андрія Дручинського, прийматимуть роботи не лише визнаних архітекторів та скульпторів, а й непрофесійних авторів. Пропозиції можуть бути як у вигляді макетів, так і просто замальовки. Роботи прийматимуть до 30 серпня, після цього громадська рада проведе виставку проектів і обере найвдалішу пропозицію.

Пам’ятник Небесній Сотні у Вінниці творитимуть самі жителі міста

- Давайте об’єднаємося, потрібно, щоб всі громадські організації, яких це цікавить, проявили ініціативу і висказалися, щоб потім ніхто не казав, що чиюсь думку не врахували, - звернувся Віктор Бронюк.

Переможцям конкурсу на створення образу пам’ятника обіцяють грошову винагороду. За словами Андрія Дручинського, є домовленість з міською владою, що за перше місце вручать 10 тисяч гривень. За друге місце передбачена винагорода у 7,5 тисяч, за третє – 5 тисяч гривень.

Спірним питанням для деяких учасників прес-конференції стало функціональне призначення площі Небесної Сотні, що наразі активно використовуєься для загальноміських свят, а також молодіжних акцій. Чи буде доречним це після встановлення монументу, що асоціюється з трагічними подіями у столиці?

Олег Левченко наголошує, що новий пам’ятник сприйняття самої площі не повинен змінити: «Це має бути пам’ятник революції гідності, такий, що насамперед нагадує про героїзм тих людей, які боролись за Україну».

Погоджується із цим і матір загиблого на Майдані Максима Шимко. За словами Зої Шимко, у першу чергу пам’ятник має нагадувати світлу пам\'ять тих людей, які поклали голови за свободу.

Пам’ятник Небесній Сотні у Вінниці творитимуть самі жителі міста

- Мені болить душа за мого сина, але молодь не повинна ходити із похнюпленим обличчям, хоча й має пам’ятати подвиги тих, - а це часто такі ж молоді люди, - які гинули на Майдані. Пам’ятник має бути світлим і дуже прошу усіх, хто буде причетним до його встановлення знайти компроміс.

Художник Олександр Нікітюк уже в ході прес-конференції зробив креслення майбутнього монументу. На переконання художника, це має бути приклад сучасного мистецтва.

- Ті люди йшли на Майдан заради нового майбутнього, нових цінностей, тому скульптура повинна відповідати нинішнім тенденціям і бути актуальною в майбутньому, - каже Олександр Нікітюк.

Пам’ятник Небесній Сотні у Вінниці творитимуть самі жителі міста

У пропозиції Нікітюка скульптури загиблих Небесної Сотні стоять у прозорому кубі з матовим склом, що символізує дим Майдану. Монумент має підсвічуватись, зокрема, червоним кольором – як символом вогню.

Каменем спотикання може стати корисливий інтерес деяких політичних сил, підозрюють ініціатори спорудження монументу. Саме тому, аби не перетворити благородну ідею на цинічний фарс, вирішено не залучати політичні організації до проекту і розпочати співпрацю з ними тільки після оголошення результатів президентських виборів. 

Бажаючим стати учасником координаційної ради потрібно заповнити анкету.



Переглядів: 6770
Поширень: 0