Вже всьоме відзначити День Європи 17 травня запрошує вінничан міська рада. Цього року заходи не будуть такими масштабними і масовими, як в минулі роки. Але зовсім відмовитись від відзначення Дня Європи, який за останні роки став одним з найбільш улюблених міських свят, що об’єднує громаду, було б невірно, зазначив в.о. міського голови Сергій Моргунов.

«Ми довго думали, як правильно вчинити в даному випадку, і тільки вчора було прийнято остаточне рішення, адже усі знають, що відзначення Днів Європи у Вінниці було чи не найкращим в Україні, - каже Сергій Моргунов. -  Але зараз ситуація в країні вкрай непроста. Разом з тим, всі події Євромайдану відбувалися заради одного стремління – європейського вибору нашої держави, тому  забути про цей день ми не маємо морального права. Враховуючи сьогоднішню ситуацію, цьогорічні Дні Європи у Вінниці не будуть настільки масштабними, як зазвичай. Ми відмовилися від розважальних і масових заходів. Всі заходи носитимуть більш просвітницький характер з точки зору популяризації європейського вибору і європейських устремлінь українців. Буде три локації: Майдан Незалежності, площа Європейська і вул. Соборна. В якійсь мірі це є навіть символічним: це  незалежність, європейський вибір і соборність України».

Почнуться заходи о 14-й годині і закінчаться о 19-й. «За мету ми поставили відтворення європейської атмосфери у Вінниці. Взагалі вона в нас вже панує, бо ми вільно відчуваємо себе у нашому місті, маємо wi-fi зони, цікаві фонтани, публічний простір, де ми відчуваємо себе вільною європейською людиною. Тому ми вирішили тільки підкреслити це відчуття за допомогою створення мистецьких стріт-арт-мікс об’єктів», - зазначає директор департаменту культури Ірина Френкель.

Вінниця не зрадить традиції: 17 травня у місті вже всьоме відзначатимуть День Європи

На Майдані Незалежності за сталою традицією вдень лунатиме класична музика в рамках європейського музичного марафону “Refinery cafe” за участю Симфонічного оркестру Тернопільської філармонії та Академічного муніципального камерного хору «Вінниця». Після нього розпочнеться музичний проект, присвячений Едіт Піаф, у виконанні французького гурту «Croissant – band» з програмою «Монмартр на Сені». А завершить вечір на сцені Майдану Незалежності проект  “MUSIC VILLAGE EUROPE” від фольк-виконавців з Болгарії та Фінляндії. Окрім музики, тут можна буде повчитись різним корисним речам на майстер-класах від художників, гончарів та майстрів з лозоплетіння. А найменші зможуть взяти для себе декілька уроків іноземних мов.

Для молодого покоління громади буде створено окреме містечко на Європейській площі біля Вежі, де молодь зможе дізнатись про пропозиції від різних ВУЗів в рамках проекту «Європейська освіта в Україні». Також там буде встановлено сцену для молодих музикантів.

«Будуть звучати пісні мовами різних країн Євросоюзу, а також ми презентуємо рок-проект до 60-річчя рок-н-ролу. Це будуть як класичні рок-н-рольні твори The Beatles, Queen, так і рокові твори нашої юності – «ВВ», «Океану Ельзи». Рок завжди був бунтарською музикою, і тому не дивно, що багато з російських рок-музикантів підтримали ті перетворення, які зараз проходять в Україні. Тому на площі будуть звучати і «Машина Времени», і пісні В’ячеслава Бутусова та Віктора Цоя», - розповідає директор МПМ «Зоря» Євген Майданик. Цей проект буде презентувати творча майстерня «Зоряна мрія» та гурти «Клондайк» і «Larus».

А вздовж вулиці Соборної, яка в цьому році на День Європи буде відкрита для проїзду громадського транспорту (обмежений буде лише рух приватних автівок) в рамках фестивалю вуличних мистецтв «STREET ART’S MIX» розташуються інсталяції інтерактивних проектів «Мистецький сад» та «100 картин одного дня». По сусідству із художниками та митцями розташуються вуличні музиканти.

Організатори також наголошують, що як і в минулі роки, загальноміські свята – це дні без політики і без алкоголю. А дрес-кодом на День Європи у Вінниці стане українська вишиванка.​



Переглядів: 6104
Поширень: 0