делегація з польських міст Коло та Слупца

23 квітня делегація з польських міст Коло та Слупца ознайомилася з роботою громадських організацій Вінниці, які опікуються проблемами інвалідів, а наступного дня, 24 квітня, зустрілася з представниками місцевої влади, щоб поділитися своїми враженнями, баченням проблем та напрацюваннями у цій галузі Польської держави.

До цього делегація відвідала багато міст Польщі, Данії та Німеччини. Польські колеги були вражені рівнем співпраці вінницької влади з громадськими організаціями щодо вирішення проблем людей з обмеженими можливостями. Адже перед тим, як їхати до України, вони думали, що вчитись тут немає чому. Вінниця хоч і відстає від багатьох напрацювань Польщі, та все ж є одним з лідерів в Україні по запровадженню різноманітних проектів, пов’язаних із проблематикою людей з обмеженими фізичними можливостями. «Ми стараємося охопити всі проблемні категорії населення і робимо все для того, щоб люди почували себе у нашому місті комфортно, - каже директор Міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Світлана Сулімова. - Влада та соціальні служби тісно взаємодіють з громадськими організаціями, адже тільки так ми можемо запровадити продуктивні програми».


У 2007 році міською радою було затверджено програму «Місто Вінниця – зручне для всіх». «Розробляючи цю програму, ми керувалися принципом «крок за кроком», адже все і відразу зробити не можливо, - розповідає заступник міського голови Андрій Рева, - але вона передбачає конкретні дії, підкріплені фінансовими ресурсами». Реалізація міської програми передбачає ліквідацію бар’єрів у пересуванні людей на візках. Протягом двох останніх років міська влада зробила чимало, аби заклади соціальної інфраструктури, - передусім освіти та охорони здоров’я, - були доступними для людей з обмеженими фізичними можливостями шляхом обладнання цих закладів пандусами та системами, які дозволяють без сторонньої допомоги потрапити у приміщення. За сприяння мобільного оператора «Київстар» для людей з обмеженими фізичними можливостями став можливим виклик швидкої та пожежної допомоги. З ініціативи громадської організації «Гармонія» було створено Службу перевезення людей на візках. За кошти гранту куплено автомобіль, який обладнаний системою для підняття візка. Робота ж автомобілю фінансується з міського бюджету. Андрій Рева розповідає, що для того, щоб повністю забезпечити потреби міста, – необхідно закупити ще один автомобіль.


Польські колеги переконані, що Вінниця має великий потенціал щодо вирішення проблем людей з обмеженими можливостями і має багато того, що можливо використати і в Польщі. Полякам дуже сподобалось вінницьке нововведення щодо прийняття в експлуатацію будівель. «У нас жоден об’єкт не приймається до експлуатації, якщо він недоступний для людей з обмеженими можливостями, - зазначає заступник мера, - і це питання знаходиться під громадським контролем». Перед тим, як рішення про прийняття в експлуатацію будівлі потрапить на розгляд виконкому, - його обов’язково повинна оглянути голова громадської організації людей з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія» Раїса Панасюк, яка і дає висновок: наскільки приміщення доступне для людей на візках. Такий досвід поляки мають на меті запровадити і в себе.

У Польщі ж краще поставлено вирішення проблеми щодо працевлаштування інвалідів. З допомогою громадських організацій, які мають контакти з підприємствами, люди з обмеженими можливостями проходять реабілітацію та навчання. Залежно від виду та ступеня інвалідності їм підбирається вид роботи, з яким вони можуть впоратися. «Люди з обмеженими фізичними можливостями хочуть працювати, і працюють іноді краще аніж здорові люди, - переконаний голова польського громадської організації «Умілі по-іншому» Лєшек Маліцкі.

Зустріч пройшла у формі дискусії, висновком якої була думка про те, що єдиної системи у роботі з людьми з обмеженими фізичними можливостями не існує. Необхідно збирати різний досвід і до кожного окремого випадку застосовувати іншу систему.


Переглядів: 5859
Поширень: 0