Управління Пенсійного фонду України в Хотинському районі Чернівецької області (далі - Управління) подало заяву про роз’яснення постанови, раніше винесеної Вінницьким апеляційним адміністративним судом. Водночас до суду апеляційної інстанції надійшло і клопотання Управління про проведення судового засідання в режимі відеоконференції у Хотинському районному судді Чернівецької області.

У Вінницькому апеляційному адміністративному суду проведено судове засідання в режимі відео конференції

Колегія суддів ВААС, а саме: головуюча суддя Жанна Мельник-Томенко, судді Олег Курко та Руслан Ватаманюк, дослідивши матеріали справи, керуючись ст. 122-1 КАС України та враховуючи територіальну віддаленість сторони по справі (м. Хотин, Чернівецька обл.) від місця проведення судового засідання (м. Вінниця), а також те, що прибуття до суду учасників судового процесу потребує витрачання значних коштів, ухвалила рішення про задоволення клопотання.

У Вінницькому апеляційному адміністративному суду проведено судове засідання в режимі відео конференції

Довідково:

З метою наближення громадян до суду, оперативного вирішення справи та задля мінімізації матеріальних затрат сторін у справах, Вінницьким апеляційним адміністративним судом запропоновано удосконалення судового процесу шляхом облаштування залів судового засідання веб-зв’язком. Як переконані у Вінницькому апеляційному адміністративному суді, таке запровадження у переважній більшості випадків дозволить уникнути затягування судового розгляду справи у зв’язку з неможливістю того чи іншого учасника процесу прибути до зали судового засідання.

Така ініціатива ВААС знайшла своїх прихильників та наразі закріплена на законодавчому рівні.

Згідно зі ст. 122-1 КАС України, суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони, іншого учасника адміністративного процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в обов’язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніше як за сім днів до дня проведення судового засідання, в якому відбуватиметься така участь.

Питання про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції вирішується судом за наявності відповідного клопотання або за власною ініціативою не пізніше як за п’ять днів до дня проведення такого судового засідання.

Відповідно до п. 1.3 Інструкції про порядок роботи з технічними засобами відеозапису ходу і результатів процесуальних дій проведених у режимі відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.


Переглядів: 6400
Поширень: 0