Вже четвертий рік у Вінниці діє Ресурсний Центр підтримки ОСББ. Він розташований за адресою вул. Першотравнева, 78. У Центрі можна отримати безкоштовну фахову консультацію щодо створення ОСББ, ефективного функціонування та утримання житлового комплексу.

«На сьогоднішній день у Вінниці діє 300 ОСББ (в тому числі з початку цього року було створено 15 таких об’єднань). Це приблизно 15% від житлового фонду міста. Всього до ОСББ входить 10521 квартир. 81 об’єднання приватизували свої прибудинкові території, 8 дворів – цього року», – каже в. о. директора департаменту житлового господарства Олег Лаврік.

У місті проводиться чимало заходів для розвитку та підтримки ОСББ. Так, за 2013 рік було проведено 74 інформаційних зборів з мешканцями будинків. Надано більше 700 консультацій ініціативним групам щодо створення та поточної діяльності ОСББ. Також, тричі на тиждень, було організовано надання консультацій з практичних питань кращими керівниками об’єднань. Крім того, за минулий рік було проведено 18 семінарів та тренінгів, у яких взяли участь 357 старших по будинках, голів ОСББ та ініціативних груп мешканців.

Також на базі Вінницького Національного технічного університету регулярно проводяться навчання голів ОСББ та старших по будинках по курсу «управитель житлового комплексу». Протягом 2013 року проведено навчання 4-х груп загальною чисельністю 176 людей, які отримали відповідні посвідчення.

Щодо планів на 2014 рік, то Олег Лаврік розповідає, що буде продовжуватись робота по проведенню семінарів на базі ресурсного центру ОСББ та навчальному курсу для управителів житловим комплексом. Також планується розробити порядок отримання субсидій та відшкодування витрат утримання будинку і споруд та прибудинкових територій мешканців житлових будинків, в яких створені ОСББ.

Під час чергового засідання виконавчого комітету міської ради, де розглядалося це питання, голови ОСББ дуже позитивно висловлювались про роботу Ресурсного центру. «Я дуже вдячна працівникам центру за їхню роботу, адже вони допомагають нам зробити наш будинок кращим. Після створення ОСББ ми відчули себе господарями у нашому домі. Але саме головне, що у нас змінилося ставлення до будинку, до сусідів, ми об’єдналися, радимося щодо розвитку дому. І це відповідальне ставлення до будинку поширюється на двір і навіть район. Також ми спілкуємося з колегами з інших ОСББ, ділимося не лише досвідом, а й розсадою для двору, квітами тощо», – ділиться голова ОСББ Тетяна Тетерук.

Ніна Гайдук вже третій рік є головою ОСББ будинку за адресою Енгельса, 85а. «Коли не звернешся у Ресурсний центр, нам завжди допомагають. Ми відчуваємо, що не одні, а маємо підтримку», – каже жінка. А Ірина Жупанова, голова ОСББ за адресою вул. Бортняка, 2 розповіла, що пройшла курс навчання управляючих житловим комплексом, що дуже допомогло їй у роботі. «Дуже добре, що у центрі проводяться навчання на різні теми, важливі для управління ОСББ», – говорить Ірина Жупанова.

В.о. міського голови, секретар міської ради Сергій Моргунов нагадав, що коли був міським головою Володимир Гройсман, він наголошував, що місцеве самоврядування повинне починатися в першу чергу зі свого будинку. І неважливо: чи це приватний сектор, чи багатоповерхова забудова. І найголовніше - якщо люди відчувають, що вони є повноправними господарями своїх будинків, то вони несуть за них відповідальність.

«Влада повинна відповідально ставитися до підтримки таких структур. Повинна надаватися методична, фінансова допомога, допомога в оформленні земельних ділянок, документації тощо. Однозначно, на досягнутому не потрібно зупинятися, навпаки варто розширювати спектр послуг, які можна було б надавати, в тому числі консультативних, в рамках чинного законодавства і в рамках розвитку і популяризації ОСББ», – зазначив Сергій Моргунов.



Переглядів: 3645
Поширень: 0