Служба безпеки України виявила, звідки здійснювалась DDOS-атака на офіційний сайт Центральної виборчої комісії та систему «Вибори». Встановлено, що кіберзлочинці працювали через сервери, розміщені у Вінниці.

За повідомленням СБУ, у м. Вінниця виявлено і заблоковано роботу уражених вірусами двох серверів, які орендувались громадянином Російської Федерації.  Отримавши шляхом зламу несанкціонований доступ до серверів хостинг-провайдера «Бестхостинг», зловмисники згенерували потужну DDOS-атаку на інформаційні ресурси ЦВК (потужністю понад 200 000 пакетів в секунду). За даним фактом зареєстровано кримінальне провадження.

Загалом, аналіз, проведений фахівцями СБУ, свідчить, що хакерські атаки на інформаційні ресурси ЦВК генерувалися з території Російської Федерації з використанням бот-мереж.

Спільно з ЦВК виявлено та завчасно знешкоджено шкідливе програмне забезпечення (вірусну закладку), яке було впроваджено до електронної системи обробки даних. Таким чином було зірвано зрежисовану російською стороною спеціальну інформаційну акцію з дискредитації результатів виборів (передбачалось оголошення лідером голосування кандидата Д.Яроша з рейтингом 37%). Не будучи обізнаними про знешкодження вірусної закладки українською спецслужбою, російський телеканал оприлюднив провокацію та прокоментував у власному сюжеті саме той результат, який повинен був згенерувати вірус на сайті ЦВК.

З вінницьких серверів російські хакери хотіли зруйнувати систему ЦВК

Крім того, у Києві в рамках кримінального провадження затримано організовану хакерську групу, яка здійснювала підготовку до виведення з ладу інформаційних ресурсів ЦВК та мала на меті поставити під сумнів результати голосування. Здійснюються першочергові процесуальні дії з документування протиправної діяльності. Вилучені у зловмисників технічні засоби, серед яких комплекс моніторингу та зламу Інтернет, у т.ч. Wi-Fi мереж, а також спеціалізоване програмне забезпечення російського виробництва.



Переглядів: 4551
Поширень: 0