Питання покращення житлових умов громадян як для міста, так і для країни в цілому залишається актуальним. Допомогти людям із вирішенням цієї проблеми вінницька влада намагається різними шляхами. Зокрема, п’ять років тому було ухвалено міську програму «Муніципальне житло м. Вінниці», за якою вінничани можуть придбати квартири за доступною ціною, яка є нижчою від вартості житла на комерційному ринку нерухомості. За цей час вже збудовано три муніципальних багатоповерхівки.

Також чимало вінничан звертались до міської влади з проханням виділити земельну ділянку під будівництво індивідуального житлового будинку. Із прийняттям у 2007 році нового Генерального плану розвитку міста розпочався процес інвентаризації міських земель. Ця масштабна робота і дозволила віднайти територію, яка придатна для садибної забудови. Вона обмежена вулицями Північна і Гонти і свого часу була віднесена до промислових земель заводу, який припинив свою діяльність. Тому було прийнято рішення розробити детальний план цієї території та внести зміни в Генплан міста.

В кварталі між вулицями Гонти та Північна налічується 95 ділянок орієнтовно по 8 соток кожна. Під час розгляду питання, кому їх виділяти, в першу чергу брались до уваги найбільш вразливі верстви населення. Цілком логічним стало рішення, що особливо потребують такої підтримки багатодітні сім’ї, які стоять на квартирній черзі і потребують покращення житлових умов. Працівники департаменту соціальної політики промоніторили це питання серед таких родин і сформували список із 60 сімей.

Решту ділянок отримають вінничани, які перебували у списку бажаючих отримати земельну ділянку або стояли на обліку у квартирній черзі, мають інші пільги, передбачені законом, та звертались із таким проханням на прийомах до керівників міста. У списку – різні люди, в тому числі учасники бойових дій, інваліди та інші вінничани, які вкрай потребують покращення житлових умов. Серед них і службовці, які теж стоять на квартирній черзі, та мають вислугу понад 5 років в органах місцевого самоврядування.

Умови проживання усіх сімей, яким буде виділено ділянки, обстежували члени міської комісії з питань призначення та надання субсидій, інших видів соціальної допомоги та розгляду інших соціальних питань. Ця робота почалась ще у минулому році.

Місце знаходження своєї майбутньої ділянки кожна родина дізнається під час проведення жеребкування. Ця процедура, коли всі учасники опиняються в рівних умовах, дозволить відкрито і прозоро розподілити наділи, виключивши будь-які зловживання. Вперше місцева влада започаткувала таку практику під час реалізації програми «Муніципальне житло м. Вінниці». І з того часу вона діє на постійній основі. «Жеребкування відбудеться в червні, процедура буде публічною за участі преси, - зазначає в.о. міського голови Сергій Моргунов. – Після цього з людиною заключається договір і вона зможе в подальшому оформляти всі необхідні документи. За процедуру оформлення проекту землеустрою згідно законодавства люди будуть сплачувати самостійно». ​



Переглядів: 7397
Поширень: 0