Переважна більшість будинків по вулиці Соборній повинні мати колір теплих відтінків. Особливо це стосується непарного боку вулиці, яка протягом дня найменше освітлена сонцем. Парна сторона Соборної, яка більше освітлена, може мати колір холодних відтінків, до яких відносяться блакитний, зелений та сірий. Такі норми передбачені в Концепції комплексного колористичного вирішення фасадів по вул. Соборній, яка нещодавно була затверджена виконавчим комітетом міської ради.

Будинкам на Соборній підібрали кольори. Перевагу віддають теплим відтінкам

Вулиця Соборна – це історична частина міста, на якій розташовані споруди, які були зведені наприкінці 19 на початку 20 століття. Історичний ареал вимагає особливого ставлення і підходу до реконструкції, в тому числі і колористичних рішень. Саме тому департамент архітектури, містобудування та кадастру розробив Концепцію комплексного колористичного вирішення фасадів по вул. Соборній, в якій передбачений кольорову гаму для кожної будівлі. Такий системний підхід до вирішення питання із забарвленням споруд на головній вулиці міста дозволить уникнути непорозумінь із власниками будинків, які на свій смак обирають відтінки для фасадів, і можуть прийняти рішення, яке суперечить архітектурним і естетичним нормам, що недопустимо в історичній частині Вінниці.

Будинкам на Соборній підібрали кольори. Перевагу віддають теплим відтінкам

Проект Концепції обговорювався із архітекторами міста та на засіданні міської архітектурно-будівельної ради. І в результаті дійшли спільної думки, що переважна більшість будинків вул. Соборної має бути у теплих пастельних тонах. А для того, щоб вулиця була виразною, і водночас – щоб архітектурні ансамблі були гармонійними, передбачено, що деякі будівлі можуть мати й холодні кольори. Зелені, сірі та блакитні відтінки можна фарбувати споруди по парній стороні вулиці, яка протягом дня добре освітлюється сонцем.

«Кольорова гама, яка передбачена у Концепції комплексного колористичного вирішення фасадів по вулиці Соборній, повинна враховуватись під час розробки проектної документації, яка називається паспорт опорядження фасадів або ремонтно-реставраційні роботи на фасадах будівель – пам’яток архітектури, – розповідає головний архітектор міста Олександр Рекута. – Наявність колористичного рішення не означає, що відтінки будівель мають бути точно такі, як зазначені в концепції, але орієнтовного кольору при проведенні робіт з реконструкції фасадів потрібно буде дотримуватись».



Переглядів: 6718
Поширень: 0