Мета заходу - налагодження взаємодії органів місцевого самоврядування малих міст, обласної державної адміністрації та обласної ради.

Віце-президент АМУ, міський голова міста Українка Павло Козирєв повідомив, що такі зустрічі вже проведено на Київщині, в Житомирі, в Миколаєві, на Закарпатті, Хмельниччині, Донецьку, Чернігівщині, Черкащині, Кіровограді, Луганську, і вперше - у Вінниці. Результатами цих зустрічей є не тільки можливість керівництва області почути проблеми малих міст, а й пропозиції конкретних механізмів взаємодії і вирішення актуальних проблем малих міст. Павло Козирєв позаздрив співпраці керівництва Вінницької області, обласного центру та малих міст Вінниччини, адже на Київщині такої співпраці немає. І малим містам досить важко пробитися з своїми проблемами до керівництва області.

За словами депутата Верховної Ради України Олександра Попова, на сьогоднішній день ситуація житлово-комунальних господарств малих міст України є досить загрозливою - тільки за минулий рік збитки по житловому фонду становлять 1 мільярд 600 млн гривень, понад 10 мільярдів - кредиторська заборгованість по енергопостачанню. Проблема полягає в тому, що бюджети органів місцевого самоврядування мають недофінансування енергоносіїв. Фінансування захищених статей відбувається за рахунок житлово-комунального господарства. Наразі Олександр Попов лобіює питання у Верховній раді щодо затвердження закону про те, щоб ПДВ, яке сплачує кожний мешканець у складі житлово-комунальних послуг залишалося у бюджеті міста і ці кошти використовувалися на розвиток інфраструктури.

Сьогодні особливо актуальним у всіх регіонах України є забезпечення життєдіяльності кожного населеного пункту, сприяння розвитку міст та збалансованого розвитку регіону в цілому. Особливості функціонування саме малих міст потребують більшої уваги і допомоги з боку керівництва держави, області та Асоціації міст України та громад.

У цій ситуації малі міста склали звернення до Прем\'єр-міністра України, Верховної ради України з пропозиціями внесення змін до законодавчих актів з врахуванням інтересів територіальних громад малих міст України.


Переглядів: 3533
Поширень: 0