Бібліотека-філія №1 є одним зі структурних підрозділів Вінницької міської централізованої бібліотечної системи та однією із найстаріших книгозбірень у місті. В той же час, нині це сучасний інформаційно-просвітницький та культурно-дозвіллевий заклад, який займає помітне місце у житті мікрорайону. Тут можна не лише почитати книги, скористатися Інтернетом, а й поспілкуватися з друзями, взяти участь у культурних заходах для дітей та дорослих. Щорічно послугами цієї бібліотеки користуються понад 5 тисяч дорослих читачів, яким видають понад 100 тисяч документів. Книжковий фонд закладу складає близько 60 тис. примірників друкованих видань. У бібліотеці працює безкоштовний Інтернет-центр та три клуби за інтересами: «Клуб органічного землеробства», «Калинонька», «Цікаве дозвілля».

На свій сторічний ювілей найстарша бібліотека Вінниці отримала телевізор та wi-fi зону 

«Колектив цієї бібліотеки надзвичайно творчий, тут затишно та панує чудова атмосфера, тому у закладі завжди чимало користувачів. У першу чергу бібліотека працює з дорослими читачами, також її часто відвідують студенти будівельного технікуму, які роблять тут домашню роботу та користуються Інтернетом. Крім того, у книгозбірні проводяться різноманітні масові бібліотечні заходи: літературно-музичні, тематичні вечори, бібліотечні уроки, виставки творчих робіт користувачів бібліотеки, книжково-ілюстративні виставки та огляди літератури тощо. Працівники бібліотеки разом із її користувачами є активними учасниками загальноміських культурно-мистецьких заходів», – розповідає директор Вінницької міської бібліотечної системи Ірина Івасюк.

 На свій сторічний ювілей найстарша бібліотека Вінниці отримала телевізор та wi-fi зону

На сторіччя бібліотеки завітало чимало гостей, серед них були й представники міської влади. «Історія цієї бібліотеки починалася зі створення Народного дому, який був осередком культури, що долучав жителів міста та його околиць до культурного та духовного розвитку. В різні часи доля бібліотеки складалася по-різному. Змінювалися приміщення, в яких знаходилася книгозбірня, її функціональне призначення. Але ми повертаємося до того, з чого почалося історія бібліотеки, адже нині вона є осередком культури, бо серед іншого тут проводиться чимало виставок, що дозволяє творчим вінничанам показати свої поробки іншим. Той, хто долучається до культури, стають кращим, добрішим, більш духовно розвиненим, а нині цього багатьом не вистачає. Як би не змінювалася доля бібліотеки, її головним надбанням є її колектив. Вся історія цього закладу свідчить про те, що тут завжди працювали талановиті, творчі, патріотичні люди. Безперечно, колектив пишається, що колись керівником цього закладу був Герой Радянського Союзу Іван Бевз, що саме з працівників бібліотеки складалася перша група вінницького підпілля, яка вела боротьбу проти окупантів, які тимчасово знаходилися у нашому місті. Це потрібно пам’ятати і цим пишатися», – зазначив заступник міського голови Андрій Рева.

 На свій сторічний ювілей найстарша бібліотека Вінниці отримала телевізор та wi-fi зону

Від міської ради колектив бібліотеки-філії №1 нагородили Почесною грамотою та сертифікатом на придбання цінного подарунка, а саме – телевізора. Також працівники закладу отримали подяки від департаменту культури міської ради, грамоти Центральної бібліотечної системи. Депутат обласної ради Сергій Кудлаєнко у подарунок до ювілею облаштував wi-fi зону на території дворика за бібліотекою, де користувачі книгозбірні зможуть користуватися безкоштовним Інтернетом. До речі, ще раніше Сергій Кудлаєнко облаштував wi-fi зону у приміщенні самої бібліотеки.

На свій сторічний ювілей найстарша бібліотека Вінниці отримала телевізор та wi-fi зону

Департамент культури міської ради подарував бібліотеці-ювіляру велику парасолю, яка використовуватиметься у книжковому літньому саду, що розташований у дворі приміщення. Тут, на свіжому повітрі, під парасолькою, користувачі матимуть змогу читати книги, газети, журнали, які попередньо взяли у бібліотеці. До речі, стільці, столик, лавку та інші дерев’яні меблі для цього саду надав у користування на літній період читач Олександр Мальцев. Чоловік зробив їх власними руками. А на сторічний ювілей бібліотеки він подарував власноруч зроблений дерев’яний стелаж з профілями Олександра Пушкіна та Наталі Гончарової.

На свій сторічний ювілей найстарша бібліотека Вінниці отримала телевізор та wi-fi зону

Було й чимало подарунків від друзів закладу, наприклад, відомий вінницький художник Федір Панчук подарував власноруч виконану картину, на якій він зобразив приміщення бібліотеки.

На свій сторічний ювілей найстарша бібліотека Вінниці отримала телевізор та wi-fi зону

Довідка:

Історія бібліотеки-філії № 1 починається з Народного дому, який було зведено у 1902 р. на околиці міста, яка тоді називалась Тюремною площею. Це культурно-просвітницька установа повітового Комітету попечительства про народну тверезість, основною метою якого були захист населення від пияцтва через контроль за торгівлею алкогольними напоями та створення умов для культурного дозвілля народу. В Народному домі знаходилися: чайна, бібліотека, зал зі сценою, школа, книжковий склад-крамниця. Упродовж 1903-1908 рр. бібліотеку в середньому щорічно відвідувало близько 10 тис. городян, а бібліотечний фонд за п’ять років збільшився майже вдвічі - з 3,8 тис. до 6,7 тис. примірників видань. Оскільки населення тоді було малограмотним, бібліотека-читальня не давала бажаних результатів. Тому 27 вересня 1907 р. Комітет запропонував міській управі взяти на тимчасове утримання школу і бібліотеку, через закриття яких постраждав би прошарок міської бідноти. З 1 січня 1908р. Народний дім перейшов у розпорядження міста.

Через деякий час книгозбірню було реорганізовано в ІІ-у районну бібліотеку імені Н. К. Крупської. У 1930-ті роки бібліотеку переводять до будинку №13 по вул. Депутатській (тепер вул. Бевза) і реорганізовують у хату-читальню. У роки Великої Вітчизняної війни непримітний будиночок на тихій Депутатській вулиці поруч з великим садом та двором з декількома виходами, став зручним місцем для конспіративних зустрічей членів міської організації підпільників. Першими членами підпільної організації, яку очолював Герой Радянського Союзу І. В. Бевз, стали саме працівники книгозбірні. Через бібліотеку до підпілля потрапила Герой Радянського Союзу Л. Ратушна .

З 1976 р. бібліотека ім. Н.Крупської увійшла до складу новоутвореної централізованої бібліотечної системи м. Вінниці. У 1989 р. після капітального ремонту будівлі колишнього купецького маєтку бібліотеку переселяють до двоповерхового будинку по проспекту Михайла Коцюбинського, де вона знаходиться і до цього часу. З 1937 р. до початку Великої Вітчизняної війни директором міської бібліотеки був Іван Васильович Бевз. Упродовж 50-70-их років минулого століття книгозбірню очолювала Бетя Сергіївна Гладштейн. Після неї, понад 30 років роботою бібліотечного колективу керувала Ніна Іванівна Браніцька – випускниця Київського інституту культури. На даний час колектив очолює Ольга Миколаївна Вергун.



Переглядів: 6026
Поширень: 0