Саме на території цієї військової частини, у мікрорайоні Тяжилів, розміщувався один зі 180 українських концтаборів. У вінницькому концентраційному таборі у 1941-1943 роки загинуло більше 12 тисяч людей.

Безпосередньо за меморіалом, який сьогодні відкривають, було закопано близько 4 тисяч військовополонений. Їх останки були перевезені до міста Славута і сьогодні за участю Президента України Віктора Ющенка перезахоронені на «Полі пам\'яті».

«На цьому місці було закатовано 12 тисяч людей, які могли жити, створювати сім\'ї та ростити дітей, але долею було визначено інше, - з такими словами звернувся міський голова Володимир Гройсман до присутніх. - Саме цінне, що є у наступних поколінь - це пам\'ять про своїх попередників. Про людей, які віддали своє життя заради того, щоб ми могли жити у вільній країні».

На території військової частини зберігся барак у якому утримувалися військовополонені. У цьому приміщенні розміщена експозиція предметів, які знайшли поряд з тілами загиблих вінничан та фоторепортаж тих часів. Протягом сьогоднішнього дня, з 14 до 18 години вхід на територію військової частини вільний, - і усі бажаючі можуть ознайомитись з експозицією.


Переглядів: 3427
Поширень: 0