У Вінниці вже понад десятиліття триває суперечка за майновий комплекс у селі Зарванці. У боротьбі за ласий шматок лунає одразу декілька відомих у Вінниці прізвищ. Нещодавно суд спробував поставити у цій справі крапку. Однак…

На засідання судді господарського суду самі запросили журналістів. Такого ще не бувало! Причиною ж стало звернення депутата облРади Віталія Мрачковського до голови господарського суду області Миколи Баранова. Депутат попросив суд "ще раз глибоко і неупереджено вивчити матеріали справи", щоб понад сто людей не втратили роботу. І хоча сам депутат запевнив, що його звернення не потрібно розцінювати як тиск, суд саме так його і сприйняв.

- Ми запросили сьогодні на розгляд справи, яка має суспільний резонанс, громадськість і пресу, аби вона послухала, що суд не упереджений і нічого не приховує. Чому ми це зробили? Тому що є звернення Вінницької обласної Ради до голови суду, яке колегія суду розцінює як прямий вплив до прийняття рішення у даній справі, - пояснює суддя господарського суду Надія Говор. - А рішення, звичайно, прийме суд, і не те, яке нам рекомендують можновладці, а законне. Хочеться зауважити, що дану справу ми розглядаємо досить давно, справа не проста. Суд намагається дослідити усі матеріали справи.

Судяться за майно у Зарванцях

Справа, яка набрала такого резонансу, тягнеться у суді вже 14-тий рік, має не один том. І 24 червня, як очікувалось, суд може поставити крапку у цій справі, у центрі якої право власності на майно - база у селі Зарванці. За неї судиться голова правління ВАТ "Агротранстехсервіс" Валентина Рожик, чоловік якої був головою правління і акціонером цього підприємства. У 2000-му році він помер, акції підприємства успадкувала дружина. Але власником вона так і не стала, а майно, за яке нині триває суд, було перепродано. Хто продав?

- Мій покійний чоловік дружив із нашим відомим у місті бізнесменом - Віктором Маліновським, який орендував на законних підставах приміщення на території підприємства ВАТ "Агротранстехсервіс". Коли чоловіка не стало, у Віктора Васильовича (Маліновського - Авт.) з\'явилася можливість за дармові кошти прихватити це підприємство, - розповіла Валентина Рожик. - Усі знають, що у Віктора Васильовича є приватне підприємство - "Малиш". Він використав бланк векселя цього підприємства, і уклали додаткову угоду з тодішнім директором підприємства, виписавши вексель із сумою боргу у 300 тис. грн. За роки оббивання порогів судів, мені вдалося добитися, аби угоду визнали недійсною, а вексель таким, що не підлягає виконанню. Віктор Васильович пробував узаконити це майно протягом шести років. У 2006 році у Вінницькому міському суді надали право власності торговому дому "Віктор" і визнали договори купівлі-продажу дійсними. А згодом Маліновського таки засудили за підробку документів, але його звільнили від відповідальності у зв\'язку із закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності.

Сам Віктор Маліновський раніше так прокоментував конфлікт:

- У нас справді давній спір з приводу цього об\'єкта. Валентина Рожик була співвласником (68% акцій) у "Агротранстехсервісі". Прийшла до нас із пропозицією, щоб ми купили ці акції. Я розглядав питання про купівлю, але коли вона назвала цифру, яка була несумісна… Тим більше, коли йдеться про банкрутство, акції вже не продаються. Я купив підприємство в рамках справи про банкрутство. Коли я зрозумів, що там не вийде зробити те, що планувалось, я продав цю базу. Ніяких корупційних дій, ніяких незаконних підробок документів ми не робили. Ми просто купили базу і продали.

 

Теперішній власник - сам у шоці

Як зазначалося на суді, майно у Зарванцях продавали кілька разів. Останнім, хто його купив і зараз теж ходить по судах - власник "Еко-Дому" Олександр Мріщук. Підприємець у суді пояснив, що майно придбав законно на прилюдних торгах у 2012 році і заплатив за нього 1,4 млн.грн. Про те, що майно - скандальне і проблемне, чоловік дізнався кілька місяців тому. Каже, що тоді до нього прийшли із пропозицією купити базу.

- Державна виконавча служба у Вінницький області організувала прилюдні торги, де я й зміг придбати майно за адресою с. Зарванці, вул. Соснова, 17, сплативши усі необхідні кошти. Розробив проект реконструкції бази та оформив усі установчі документи по оренді землі. У травні цього року база запрацювала в повному обсязі. У цьому ж місяці до мене з\'явився "зелений чоловічок" і запропонував викупити базу - я йому відмовив. Через два дні він з\'явився знов і повідомив мені, що при відмові продати йому базу її заберуть через суд. І уточнив, що є домовленості на усіх рівнях, - розповідає Олександр Мріщук. - Пізніше я отримав виклик до судді Говор у Вінницький господарський суд третьою стороною. На другому і третьому засіданні я почав розуміти, що суд не чує наших доводів, а веде справу до відчуження бази на користь колишнього власника - керуючись прикладом "якщо авто викрали в Німеччині і продали в Польщу та зареєстрували в Україні, то авто зазвичай забирають і повертають першому власнику". Суд об\'явив, що на 24 червня прийме остаточне рішення. В зв\'язку з цим, я і мої співробітники та члени їх родин звернулися з листом про суддівське свавілля до голови Вінницької обласної Ради Сергія Свитка.

"Зелений чоловічок", про якого говорить сьогоднішній власник будівельної бази Олександр Мріщук - це один з вінницьких підприємців Олег Квас. Він, зокрема, відомий тим, що будував житлову багатоповерхівку по Келецькій, 51. Те будівництво теж стало скандальним, оскільки здачі будинку люди добивались мітингами, скаргами і зрештою тим, що додатково збирали кошти, аби довести будинок до житлового стану. Саме Олег Квас був попереднім власником бази, розповідають і Олександр Мріщук, і Валентина Рожик. Тож крім Віктора Маліновського, як бачимо, у справі сплило ще одне відоме прізвище.

Очікуваної крапки у справі 24 червня суд не поставив. На наступне засідання, на нього викликали керівника виконавчої служби, що виставив цей скандальний об\'єкт на торги. Тож далі буде…
 



Переглядів: 6771
Поширень: 0