За дорученням Генерального прокурора Віталія Яреми, Управлінням нагляду за додержанням законів у воєнній сфері перевірено стан додержання службовими особами Міноборони України законодавства під час здійснення матеріально-технічного забезпечення військовослужбовців за рахунок бюджетних коштів та благодійних внесків.

Так, колишніми високопосадовцями оборонного відомства внаслідок неодноразової необґрунтованої зміни комплектації у період з 21.03.2014 по 30.05.2014 року організовано і здійснено закупівлю полегшених бронежилетів двох типів: без захисту шиї («Корсар 4») та без захисту шиї та паху («Корсар М3-1-4») у кількості 17 080 одиниць загальною вартістю понад 71 млн грн.

Згідно висновку Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки Збройних Сил України зазначені засоби індивідуального захисту визнані такими, що не відповідають тактико-технічним вимогам до бронежилетів.

Більше того, при прийнятті виготовлених бронежилетів заявленого 4-го класу захисту, вони на відповідність чинним національним стандартам захисту людини від ураження вогнепальною, холодною зброєю та уламками ручної гранати належним чином не перевірялись, а натурні випробування, проведені за дорученням Адміністрації Президента України 04.07.2014 та 11.07.2014, рівень заявлених тактико-технічних характеристик не підтвердили. Усі комплекти бронежилетів отримали наскрізне пробиття.

В результаті невідповідності засобів індивідуального захисту вказаним характеристикам з 31.05.2014 по 01.08.2014 року щонайменше 67 військовослужбовців Збройних Сил України, не маючи повноцінного захисту, отримали поранення шиї та ділянки паху, в тому числі смертельні.

За даними фактами 08.08.2014 до ЄРДР внесено відомості про наявність у діях службових осіб Міністерства оборони України ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 425 КК України (недбале ставлення до військової служби).

Також внесено відомості щодо наявності в діях посадових осіб відділу випробувань державного науково-дослідного інституту Міністерства внутрішніх справ України, які безпосередньо склали висновок на відповідність виготовлених бронежилетів існуючим стандартам, ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 (службова недбалість).



Переглядів: 3645
Поширень: 0