У Культурно-інформаційному центрі Посольства України у Франції відбулась презентація мистецького проекту Анатолія Гайструка «Омріяна Великим Кобзарем». Це - спроба молодого художника осмислити події останнього півріччя, які змінили історичне обличчя країни, крізь духовну спадщину великого поета, художника, пророка нації.

У Франції відбулась презентація мистецького проекту юного вінницього художника Анатолія Гайструка

До експозиції виставки входять гобелени, олійний живопис, графічні аркуші із зображеннями української столиці та міст, що символізують різні регіони нашої держави, столиці країн, з якими Україна пов’язана в минулому та сьогоденні. Представлені роботи, не будучи пов’язаними з конкретними поезіями чи образотворчими студіями Т. Шевченка, віддзеркалюють ідеал України, яким його бачив поет - духовна, незалежна держава, де і «свого не цураються, і чужому научаються».

У Франції відбулась презентація мистецького проекту юного вінницього художника Анатолія Гайструка

Щоб представити нинішню Україну як країну з величезною культурною й духовною спадщиною, на підґрунті якої сформувалась творчість Великого Кобзаря та яка й понині формує світогляд людей, Анатолій свідомо обирає традиційні прийоми та мотиви у ткацтві, звертається до зображень видатних сакральних споруд минулого як першооснов у формуванні духовності українського народу в живописі, створює графіку за принципом старовинних архітектурних панорам-фантазій.

Серед зображень на гобеленах переважає мотив Дерева життя. Це, в першу чергу, однойменний диптих, виконаний у кольорах українського та французького прапорів, та близькі до нього «Співуче слово поета» та «Вишиванка долі». В Україні цей знак-символ знаходимо на старовинному одязі, рушниках та писанках у вигляді квітучої рослини у вазоні. Дерево життя виступає моделлю Всесвіту, а також своєрідною дорогою, мостом між світами, образом утіленої родючості, знаком роду та родини. У Анатолія це – символ шевченківської України, яку поет бачив як велику родину, «сім’ю вольну, нову».

У Франції відбулась презентація мистецького проекту юного вінницього художника Анатолія Гайструка

Тему єдності України та її історичних зв’язків розкривають графічні твори із зображеннями Вінниці, Києва, Одеси, Львова, Москви, Риму та Парижу. Вони входять до графічного циклу «Гармонія міста». Графіка А. Гайструка, хоч і виконана в іншому ключі, перегукується з мистецькою (малюнки, начерки, офорти, акварелі, живописні полотна) та літературною (поезії, повісті) спадщиною Т. Шевченка - сільські й міські куточки, подвір\'я селян, хати, господарські будівлі, колодязі, огорожі, вітряки, а також монастирські споруди, церкви, каплиці, хрести тощо.

Живописна складова проекту - полотна «Лавра», «Андріївська церква», «Берегиня миру» та «Новий день». Величний комплекс Києво-Печерської Лаври та ошатна Андріївська церква – не лише давні пам’ятки архітектури, але й свідки історії та твердині православної віри. Сповнений життєдайної сили образ «Берегині миру» - це образ жінки, богині - матері, здатної захистити родину, рід, країну. Недарма він так схожий на вівтарний образ Оранти Непорушної Стіни з Софійського собору Києва, що вже тисячу років оберігає наші землі і наш народ. І у творчості Т.Г. Шевченка проходить червоною ниткою прекрасний своєю моральною силою i чистотою образ жінки: матері, сестри, дівчини, коханої. Полотно «Новий день» ніби підводить підсумок всієї експозиції: в гармонії звивистих ліній та світанкових барв вже вгадується кипуча енергія дня, де «на оновленій землі врага не буде, супостата, а будуть син і буде мати, і будуть люди на землі».

У Франції відбулась презентація мистецького проекту юного вінницього художника Анатолія Гайструка

Проект реалізується за сприяння Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна».

Про автора:

Анатолій Гайструк – лауреат Міжнародного академічного рейтингу «Золота фортуна» (2010 рік), лауреат премії Кабінету Міністрів України для молоді за особливі досягнення у розбудові України (2012 рік), переможець обласного конкурсу «Молода людина року – 2012» в номінації «Відкриття року в області культури і мистецтва», стипендіат Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна», стипендіат Президента України в галузі народного мистецтва (2014 рік), рекордсмен Національного реєстру рекордів України в номінації «Мистецтво».

Художник мав персональні виставки у театрі «Ержебет» (Будапешт, Угорщина), у «Gallery Sigvardson» (Королівство Данія), у Центрі сучасного мистецтва «Арт-Шик» (Вінниця), у «Національному культурному центрі України» (Москва, Росія). Він учасник Міжнародного арт-ярмарку «Parallax Art Fair» (Лондон) та Міжнародного арт-ярмарку «Арт-Монако-13». А. Гайструк – триразовий гран-призер з художнього текстилю, має золоті, срібні та бронзові медалі всеукраїнських та міжнародних конкурсів і фестивалів у Росії, Швейцарії, Японії, Угорщині, Франції, Чехії, Словаччині, Німеччині тощо. Учасник благодійного мистецького аукціону ЮНІСЕФ (Київ, 2012).



Переглядів: 4469
Поширень: 0