Відзначення Дня Незалежності України цього року у Вінниці відбудеться на двох центральних площах міста – майдані Незалежності та площі ім. Тараса Шевченка. Усі заходи будуть пронизані суто національними традиціями, творчістю та колоритом. 23 та 24 серпня в місті лунатиме хоровий та естрадний спів, відбудуться виставки майстрів народної творчості, вистава від відомого львівського вуличного театру «Воскресіння», майстер-класи з народного мистецтва та багато іншого.

У цьому році громадяни України відчули особливе ставлення до національного прапору. Він супроводжує усі важкі події. З національним прапором українці виборювали своє право жити у демократичній державі на Майдані, йшли беззбройними на «зелених чоловічків» у Криму, воюють з терористами зараз, крок за кроком звільняючи від бойовиків міста на Сході. Тому цього року 23 серпня День Прапора України Вінниця відзначить теж по-особливому – окрім самої церемонії підняття державного прапора, яка відбудеться вже традиційно на Майдані Незалежності о 10-ій годині, цього дня планується багато заходів культурно-патріотичного спрямування на реконструйованій площі Тараса Шевченка. Як і планувалось, відтепер біля пам’ятника Кобзарю з’явиться справжній осередок національної творчості та культури, де такі заходи стануть традицією.

До Дня Незалежності у Вінниці відкриють оновлену площу Тараса Шевченка

Відкриття самої площі відбудеться о 16:00, де вже з 15:30 розпочнеться арт-пленер «Шевченко. Молодий погляд». Також на вінничан та гостей міста чекають виступи київського національного колективу Хорової капели «Думка», Академічного муніципального камерного хору «Вінниця», гурту училища культури і мистецтва ім. М. Леонтовича «Макоши», вихованців естрадних студій Вінниці. Ними будуть презентовані твори сучасних митців, покладені на вірші Шевченка. А наступного дня на площі уже буде презентовано виставку сучасних художників. Всі запрошені колективи - це подарунок Вінниці від благодійного фонду «Велика родина». Ця фундація взяла активну участь у встановленні в місті пам’ятника Тарасу Шевченко до 200-річного ювілею від Дня народження Кобзаря.

А ввечері 23 серпня о 20:30 на майдані Незалежності для вінничан виступатиме львівський вуличний театр «Воскресіння» із виставою «Сни за Кобзарем». «Це на сьогоднішній день дуже популярна вистава, яка з великим успіхом пройшла у країнах Східної Європи. У ній акцент зроблено на те, що Тарас Шевченко – не лише видатний поет, а й художник. І саме візуалізація його художніх творів, а також його думок, стане ідеєю цієї вистави. Під час неї будуть використовуватися мультимедійні технології, вогонь та вода», - розповідає директор департаменту культури міської ради Ірина Френкель.

23-тю річницю Дня Незалежності України 24 серпня Вінниця вже традиційно відзначить фестивалем сучасного українського мистецтва «Подільська пектораль». Головною площадкою фестивалю стане майдан Незалежності, а основною ідеєю фестивалю цьогоріч буде показ народного мистецтва, використовуючи сучасні технології. На самому майдані розгорнеться велика майстерня, де можна буде навчитись робити витинанки, стрічкові орнаменти, ляльки-мотанки, петриківський розпис, плести цікаві коси та вінки. Також тут відбудеться виставка текстилю «Від клаптика - до Всесвіту» та ярмарок народних майстрів.

До Дня Незалежності у Вінниці відкриють оновлену площу Тараса Шевченка

На сцені виступатимуть хорові та естрадні колективи: академічний камерний хор «Вінниця», академічний державний ансамбль пісні і танцю Вінницької обласної філармонії «Поділля», міський естрадно-духовий оркестр «ВінБенд». Також для вінничан виступатимуть заслужений діяч естрадного мистецтва Юрій Грицюк та заслужений артист України Станіслав Городинський. А всі бажаючі зможуть долучитися до всеукраїнського патріотичного флеш-мобу. О 22-й годині на майдані Незалежності з запаленими ліхтариками мобільних телефонів всіх вінничан запрошують в унісон виконати гімн України.

Закінчиться ж відзначення Дня Незалежності у Вінниці салютом. «Мова йде не про святковий феєрверк, які на сьогодні у Вінниці заборонено, а про салют – проведення якого визначається Указом Президента України, - зазначає заступник міського голови Андрій Рева. - День Незалежності – це найголовніше державне свято, і яка б зараз в Україні не була ситуація, не відзначати це свято було б неправильно. Тому що ті солдати, які воюють сьогодні у АТО, захищають нашу державу, і цей салют буде саме на їх честь». Ірина Френкель додала, що саме такими заходами на сьогодні дуже важливо підтримувати дух нації, адже Україна має свої національні цінності, які необхідно пропагувати, і, зокрема, той патріотизм та єднання навколо спільної мети – жити в соборній, сильній та демократичній Україні, яка сповідує європейські цінності.​



Переглядів: 8257
Поширень: 0