Сьогодні у вінницькому музеї М.Коцюбинського відбулося спецпогашення поштового конверту та марки «Михайло Коцюбинський. 1864-1913.» Захід пройшов у рамках відзначення 150-річчя з Дня народження великого сонцелюба. З нагоди цієї дати Вінницька міська рада та її виконком передали музею сертифікат на дев’ять з половиною тисяч гривень на придбання цінного подарунку для закладу.

17 вересня на території Вінницького літературно-меморіального музею М.М.Коцюбинського відбулося літературно-мистецьке свято «Великий Сонцелюб – навіки в нашім серці», присвячене відзначенню 150-річчя з Дня народження видатного українського письменника, громадського діяча, етнографа М.М.Коцюбинського. Його вашнування відбулося за участю обласного та міського керівництва, учасників V-ї Всеукраїнської конференції «Осінні читання», представників літературних, громадських об’єднань, учнівської, студентської молоді та творчих колективів міста.

До 150-річчя з Дня народження М.Коцюбинського випущено поштовий конверт та марку

У рамках відзначення відбулося спецпогашення поштового конверту з портретом письменника та марки «Михайло Коцюбинський. 1864-1913.» Його провели заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації, директор департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Ігор Івасюк, заступник міського голови Андрій Рева та директор Вінницької дирекції українського державного підприємства «Укрпошта» Наталя Костюк.

«Михайло Коцюбинський був найпрогресивнішою людиною свого часу. Він зробив надзвичайно серйозний вклад в історію української літератури. Сучасники Коцюбинського, казали, що він був людиною широкої душі і доброго серця. Все життя він присвятив служінню народу. Його коротке життя – 48 років, обернулося вічністю в його творах, які ми знаємо, шануємо та любимо. І сьогоднішнє свято, яке відзначається на державному рівні, є підтвердженням цього», – зазначив Ігор Івасюк.

У зв’язку з ювілеєм Михайла Коцюбинського, Андрій Рева передав музею від Вінницької міської ради та її виконкому сертифікат на дев’ять з половиною тисяч гривень на придбання цінного подарунку. «Михайла Коцюбинського називають великим сонцепоклонником, сонцелюбом, і сьогодні, сама природа вшановує його пам\'ять сонячним вересневим днем. Ця людина все життя мріяла про університетську освіту, але в силу певних соціальних причин не змогла її здобути, проте саме завдяки наполегливій праці, самоосвіті, бажанню знати більше він став високоосвіченою людиною. Михайло Коцюбинський знав 9 мов. Він екстерном здав екзамен на звання народного вчителя і зробив це у Вінниці у стінах сьогоднішнього Торгово-економічного університету, а колись – реального училища. Але саме головне, що він фактично був революціонером у літературній справі. Не дарма його називали імпресіоністом від літератури, адже всі новітні течії, стилі, жанри, він намагався ввести у нашу українську літературу, поставити її на європейський шлях. Його прекрасні твори, які не лише вивчають у школі, а й читають поза шкільною програмою стали шедеврами не лише української, а й світової літератури»,– каже Андрій Рева.

«Українське державне підприємство поштового зв’язку до відзначення такої видатної дати виготовило спеціалізований штемпель і художній маркований конверт із зображенням Коцюбинського та датою проведення спеціального погашення. Тираж художніх марок – 400 тисяч. Вони будуть направлені в загальний обіг і придбати їх можна буде у наших відділеннях зв’язку. Люди висилатимуть листи в цих конвертах і таким чином звістка про ювілей великого письменника облетить не лише всю нашу державу, а й потрапить за її межі. З часом ці конверти та марки набудуть колекційної цінності. Спеціальний штемпель діятиме лише один день – сьогодні, після чого зберігатиметься в архіві нашої генеральної дирекції», – каже директор Вінницької дирекції українського державного підприємства «Укрпошта» Наталя Костюк.



Переглядів: 5583
Поширень: 0