Закон про очищення влади дає чіткий перелік осіб які повинні пройти люстраційну перевірку та осіб, які підпадають під люстрацію. Але на Вінниччині люстрація проходить по своєму і давно. Багатьох вже «люстрували». Як відомо, відповідна процедура запущена головою Вінницької облради Сергієм Свитком, і передбачає «очищення» керівників комунальних закладів області, які підпорядковані облраді. Найгучнішими стали люстрація лікарів, з якої розгорнувся «сюжет фільму про мафіозі» з гучними прізвищами та призначення керівника на посаду головреда комунальної газети «Вінниччина». Тоді при голосуванні кандидатур Свитко пропонував призначити головредом особу, яка не отримала жодного голосу підтримки громадськості (заступника головного редактора газети Трошкову, яку все ж вчора призначили). Тому у Вінниці до Єгора Соболєва звичайно ж звернулись із запитанням: «Як розцінювати такі ініціативи? Чи потрібно було голові облради запускати некерований механізм?»

Єгор Соболєв у Вінниці

Соболєв досить емоційно відреагував.

«В нашій країні вже зіпсували слова «демократія», «самоуправління», зараз йде мова про люстрацію. Потрібно розуміти що люстрація це очищення влади», - сказав Єгор Соболєв, та підкреслив що лікарів і журналістів люструвати не можна.

«Люстрація журналістів є протизаконною дією. Я вкрай негативно ставлюсь до люстрації артистів, журналістів, будь-кого хто перебуває на недержавній службі. Закон вимагає люстрації судів, правоохоронців і державних службовців. Журналістів, лікарів люструвати неможна», - говорить Соболєв.

Як відомо бувають лікарі та журналісти, що перебувають на державних посадах в управлінні охорони здоров’я чи в управлінні інформації, але тоді вони вже не лікарі і не журналісти – вони держслужбовці.

Тож випливає питання до голови облради чому саме лікарі і журналісти, а не голова управління спільної комунальної власності облради, який на посаді вже біля 10 років. В нього контракт не закінчується?



Переглядів: 5164
Поширень: 0