Спорудження нового житлового будинку по вул. Гліба Успенського у Вінниці було заплановано минулого року у зв’язку з необхідністю розселення двох аварійних будинків, що знаходяться неподалік. Оскільки поруч розташоване старе єврейське кладовище, то попередньо була проведена археологічна експертиза майданчика для майбутнього будівництва. На основі висновків Інституту археології АН України, який не виявив застережень проти будівництва, Державна інспекція архітектурно-будівельного контролю у Вінницькій області надала відповідний дозвіл Будівельно-монтажному управлінню №2 (БМУ-2, керівник Диненберг Д.С.) і роботи розпочались.

Однак в процесі риття котловану виявилось, що в районі будівельного майданчику знаходяться захоронення. Це встановили представники міжнародної єврейської організації з Нью-Йорку, які перебували цього тижня з візитом у місті Умані. Неподалік від котловану було також знайдено старі могильні плити.

Міський голова Вінниці Володимир Гройсман приніс від імені міста свої вибачення за цю ситуацію і так прокоментував те, що відбулось: „Очевидно, історичні межі кладовища виявились ширшими, ніж це зафіксовано документально, а експертизу було проведено недбало. Але як би не було, ніхто не має права продовжувати практику будівництва на людських кістках, яка мала місце в минулому. Вінниця – місто з великою історією, і не має значення, чи мова йде про єврейське, польське, німецьке чи радянське кладовище. Якщо ми не шануватимемо наше минуле, у нас немає шансів на майбутнє ”.

Міський голова надав негайний припис з вимогою призупинити дію дозволу на будівництво і будь-які будівельні роботи на майданчику. Його рішенням створена громадська комісія на чолі з заступником мера Миколою Гунько, до складу якої увійдуть представники міської влади, відповідних контролюючих органів, а також міжнародної організації „Asra Kadish”. Перед комісією поставлено завдання з’ясувати обставини цієї ситуації, встановити реальні межі кладовища і надати свої рекомендації по внесенню коректив у будівельний проект.

Слід додати, що це не перша ситуація, коли у Вінниці знаходять захоронення минулих часів. Зокрема, у 2007 році між гаражами по вул. Чехова було знайдено рештки загиблих за часів ІІ-ї світової війни. Експертиза встановила, що серед них було 96 німецьких та 122 радянських військовополонених. Міська влада посприяла тому, щоб загиблим було надано належну шану – останки були перепоховані на території Меморіального комплексу «Поле пам’яті» в м. Славута Хмельницької області. У цьому році заплановано подальше обстеження цієї території та перезахоронення рештків загиблих.


Переглядів: 3311
Поширень: 0