31 жовтня вінницькі бізнесмени отримали можливість дізнатись, як адаптувати свій бізнес для виходу на європейський ринок товарів та послуг. Цього дня у місті відбулось перше засідання регіонального Клубу реформ, яке проходить в рамках проекту «Синергія в дії». Його ініціатором і організатором виступило Посольство Великої Британії в Україні.

Наше місто стало одним з 4-х обласних центрів, яке було обрано для реалізації цього проекту. Окрім Вінниці обговорювати особливості ведення бізнесу з країнами Європейського Союзу будуть в Полтаві, Івано-Франківську та Чернівцях.

Вінницькі підприємці дізнались про особливості торгівельних відносин з країнами ЄС«В багатьох відношеннях Вінниця знаходиться на передовій українських міст, які намагаються надавати якісні послуги громадянам. Тому виконавці і наші партнери за цим проектом рекомендували Вінницю як місто, звідки можна розпочати цей проект, – говорить заступник Глави Місії Посольства Великої Британії в Україні Мартін Дей. – Ми керувались тим, що в цих містах, де реалізується проект, уже наявний позитивний досвід розвитку стосунків з ЄС, в тому числі, на рівні бізнес-структур. Вже є певні історії успіху, від яких можна відштовхуватись, показувати і поширювати цей досвід. І це дуже важливо, адже експортувати до ЄС не завжди легко. Але можливості просто фантастичні: 500 мільйонів споживачів ринку і 18 трильйонів сукупного ВВП країн ЄС. Цікаво, що після того, як вступили в силу автономні заходи, які узгодив уряд України з Європейським Союзом і які передбачають асиметричне зменшення тарифів для виробників і експортерів в Україні, то ми вже побачили, що лише за минулі місяці експорт України до країн ЄС збільшився на 25%. І, звичайно, це створює робочі місця, це нові прибутки, це генерує податки, і, думаю, що сукупність змін буде відчутна кожним громадянином, і це те, що прагнуть бачити українці».

Вінницькі підприємці дізнались про особливості торгівельних відносин з країнами ЄСОбговорення та розуміння усіх тонкощів співпраці із Європейським Союзом в питанні торгівельних відносин допоможе вінницьким підприємцям та товаровиробникам швидше підлаштуватись до вимог, стандартів і законодавства західних країн. Такий регіональний діалог має сприяти просуванню реформ, необхідних для реалізації Угоди про асоціацію з ЄС та впровадження Зони вільної торгівлі. Адже окрім законодавчих змін у нашій державі, необхідно перебудуватись і суспільству, і бізнесу до нових викликів, які й мають запустити механізми розвитку.

«Одна із головних проблем Угоди з ЄС – це багатосторінковий текст, який великою мірою закладає певні цілі, і необхідно докласти багато зусиль, щоб цей документ, який, до речі, вже завтра, 1 листопада 2014 року, розпочне застосовуватись, не був якимось експонатом в музеї і не покрився пилом, а приніс користь, - каже експерт з питань підготовки та імплементації Угоди про асоціацію та Зону вільної торгівлі, віце-президент Американської торговельної палати з питань стратегічного розвитку Тарас Качка. – Безумовно, цього року Україна зробила дуже багато кроків, щоб змінити себе не лише політично, а й економічно, змінити парадигми розвитку. Сьогодні компанії починають для себе вивчати ринок ЄС, і хочу сказати, що український потенціал в світовій торгівлі є надзвичайно великим. Тому сьогодні дуже важливо дати представникам малого і середнього бізнесу максимум інформації, яка допоможе їм зорієнтуватись в питанні торгівельних відносин з країнами ЄС».

Вінницькі підприємці дізнались про особливості торгівельних відносин з країнами ЄСА в. о. міського голови Сергій Моргунов наголосив на важливості цього проекту для вінницького бізнесу. «Коли була підписана Угода про асоціацію з ЄС, ми почали рухатись в напрямку Зони вільної торгівлі, адаптуватись до нових взаємовідносин в бізнесі. Підприємцям досить складно зрозуміти всі переваги нових можливостей і оцінити нові виклики та завдання щодо адаптації до європейського законодавства і ведення однозначно прозорого і ефективного бізнесу з кранами ЄС, - зазначив Сергій Моргунов. – Місто Вінниця ще з 2006 року, коли Володимира Гройсмана було обрано міським головою, стало на шлях розвитку європейського міста з відкритою владою і з прозорими правилами ведення бізнесу в нашому місті. Тому я сподіваюсь, що даний захід, Клуб реформ, дозволить нам вийти на ще кращий рівень у цьому питанні».



Переглядів: 3466
Поширень: 0